Роми раждат семейно и пак семейно лежат в затвора

Животът

08-09-2014, 11:23

Снимка:

Plovdiv.utre

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Всяка седмица по една малолетна ражда в пловдивска болница

Всяка седмица в родилното отделение на МБАЛ Пловдив (т.нар. Хирургии на Пещерско) постъпва за раждане поне една непълнолетна или малолетна ромска родилка. По традиция тя най-често е неосигурена, твърди шефката на родилото отделение д-р Аргирова.

Има обезпокоителна тенденция в този факт, но още по-притеснителното е, че често се случва майка и дъщеря да раждат заедно, разказват още неонатолози. Наскоро в родилното постъпили едновременно 14-годишна ромка и 32-годишната й майка, дава пример д-р Аргирова. И двете бременни в деветия месец, родили децата си в разстояние на седмица. Към тази семейна идилия се добавя и фактът, че и мъжът на малолетната родилка, и баща й, лежат в затвора за кражба, допълват сюжета докторите от отделението.
„Тази негативна тенденция продължава независимо от мерките, които държавните институции вземат.”, коментират медиците. По закон, когато непълнолетна роди, лекарите са длъжни да уведомят Агенцията за закрила на детето. За лекарите раждащите непълнолетни момичета вече не са някаква сензация, а за жалост се е превърнало почти в ежедневие.