Гунди и Котков стават почетни граждани в столицата

Очаква се близките им да получат отличията на тържествената сесия на СОС за Деня на София на 17 септември

Столичният общински съвет ще присъди посмъртно званието “почетен гражданин на София” на футболните легенди Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков. Тайният вот, какъвто изисква процедурата, ще се случи на сесията в четвъртък.

Докладът с номинациите ще бъде внесен от шефката на комисията по култура Малина Едрева. Освен заради приноса им в спорта футболните легенди на Левски и България - Гунди и Котков, ще бъдат обявени за почетни софиянци и заради 100-годишния юбилей на Левски. На 30 юни тази година пък се навършиха 43 г. от смъртта на двамата в автомобилна катастрофа край прохода Витиня, припомня "24 часа".

Очаква се близките им да получат отличията на тържествената сесия на СОС за Деня на София на 17 септември. Освен тях в четвъртък още десет души ще станат почетни софиянци. Сред тях са финансовият директор на Левски Константин Баждеков, трикратният сребърен олимпийски медалист и петкратен световен шампион по борба Александър Томов и олимпийските шампиони Валентин Райчев и Янко Русев. Почетен знак на София пък ще получат Нонка Матова и Илияна Раева Номинациите на шестимата са направени от спортен клуб Левски.

За почетни софиянци ще бъдат обявени посланиците на Германия Матиас Хьопфнер и на Австрия Герхард Райвегер, културният аташе на Франция у нас Давид Вейзман, цирковият артист Виктор Топузлийски, зам.-ректорът на музикалната академия проф. Ангел Станков и цигуларят проф. Йосиф Радионов.

СПОРТНИ НОВИНИ ЧЕТЕТЕ В SPORTONLINE.BG