Обстановката в страната се нормализира след поредния воден ад

Пороят в Бургаско взе три жертви

Три жертви взеха пороите през вчерашния ден. Загина Недялка Русева, която беше намерена удавена в автомобила си на пътя Бургас-Созопол. Тялото на Камелия Желязкова  беше открито на спортната площадка в парк "Росенец".

Спасителни екипи откриха и  трета жертва на наводненията - мъж, който обитавал каравана край село Ново Паничарево. По първоначални данни той се е удавил във водите на придошлата река Ропотамо.

Понеделник е ден на траур в община Бургас.

Основни пътища в Бургаско бяха залети и останаха затворени през деня. Има наводнени къщи.

В ранния следобед дъждът отслабна и обстановката, макар и бавно, започна да се нормализира. Преди това пороят е продължил над 12 часа и е достигнал 176 литра на кв.м.  В района на рибарското селище Ченгене скеле са потопени повече от 50 лодки, 150 рибарски хижи са в трагично състояние.

В община Приморско също беше обявено бедствено положение, след като водата заля пътя към село Ясна поляна. В село Ново Паничарево има залети къщи, обитателите им бяха  евакуирани.

Дъждовете засегнаха и област Стара Загора. Бедствено положение е обявено в общините Опан, Гълъбово и Раднево. Евакуирани са над 30 души.

Водната стихия заля и кварталите "Строител" и "Лозенец" в град Гълъбово. Сериозни щети има в селата Опан, Бял Извор, Априлово, Свободен, Трънково, Любеново, Землен и Тракия. Придошлата вода е разрушила и повредила пътни артерии и мостови съоръжения.

В Харманли проливният дъжд продължи и през деня. Няма данни за пострадали хора, но материалните щети са сериозни.  Язовирът в село Странско, община Димитровград, е със скъсана стена. Наводнени са около 20 къщи и са евакуирани хората от населеното място.

В село Бисер беше извършена превантивна евакуация. Тежка остава ситуацията в Берковица, където пороите наводниха къщи и оставиха хора без подслон.