Вестниците в събота, 6 септември

Най-доброто от печата

06-09-2014, 06:51

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Река Берковска заля 70 къщи, срути една


"24 часа"
Река Берковска излезе от коритото си и заля Берковица заради поройния дъжд, който се изсипа над града от четвъртък вечерта до 3 ч след полунощ. Вдигна се приливна вълна до 2,5 м, която направи големи поразии.
Една къща е срутена, над 70 са подгизнали. Залети са дворове, приземни етажи, магазини и ниски постройки, както и районът около жп гарата. Голямата вода откъсна от майка му 8-годишно момче, отишло на гости при приятели. То не могло да се прибере у дома. Три моста над реката са непроходими за хора и автомобили.
“Останахме без дом, водата всичко ни отнесе. Не можахме да си вземем дрехи, останахме по джапанки и мръзнахме навън цяла нощ. Водата дойде за секунди и заля всичко, не успяхме да се качим на горния етаж. Не очаквахме, че кошмарът на хората от Мизия ще сполети и нас”, казва през сълзи Красимира Иванова от Берковица.


Пловдив е културна столица на Европа през 2019 г.
"24 часа"
Окончателното решение ще вземе Съветът на ЕС през май догодина
Пловдив е първият български град, който ще стане европейска столица на културата през 2019 г. Това реши 12-членно международно жури начело със Стийв Грийн.
Пловдив грабна приза след оспорвана надпревара със София, Варна и Велико Търново.
"Задачата на журито беше много трудна, защото имахме 4 силни и различни предложения. Темата на София беше за споделянето, на Пловдив - заедно, на Варна - бряг на вдъхновението, и Търново - творим щастие", заяви Грийн.
Той подчерта, че за първи път в историята на инициативата и 4-те български града финалисти са работили в сътрудничество с 6-те италиански, които също са стигнали до финала. Според регламента през 2019 г. Пловдив ще си подели приза с един от тях.
Грийн се обърна към четиримата кметове и настоя независимо от решението да поддържат движещата сила на градовете - желанията на хората.


Доказаха: Панагюрското съкровище е 100% истинско
"24 часа"
Това обявиха след изследване на 33 проби  специалисти от швейцарската “Евротест контрол”
Рухна десетилетната криминална загадка около мълвата, че Панагюрското съкровище е продадено в чужбина и е подменено с копие, представяно десетки години за оригинала.
Останала е за изследване само последната 33-а проба, но и без нея от вчера е категорично ясно - Панагюрското съкровище е автентично. Това заявиха пред шефа на НИМ Божидар Димитров от швейцарската компания “Евротест контрол”. Това означава, че напълно съвпадат резултатите от пробата, взета от отчупеното крило на сфинкса от каничката ритон с Афродита и самия ритон.


Европа атакува горските заменки
"Труд"
Брюксел атакува вчера горските заменки, направени у нас в периода от 2007 до 2009 г. Според Еврокомисията чрез тях е предоставяна несъвместима държавна помощ на фирми и някои от терените са им дадени под пазарни цени. ЕК дава два варианта за действие на България - или да се анулират сделките с нарушения, или собствениците да си доплатят. Решението не засяга физически лица. От изказване на аграрния министър Васил Грудев се разбра, че България избира варианта с доплащане. България има срок от 1 година да преоцени всичките 132 сделки и да си възстанови неправомерната помощ.


УЕФА удари Лудогорец за расизъм
"Труд"
Кристиано Роналдо и "Реал" (Мадрид) ще гостуват в София пред празен сектор "А" на "Васил Левски" на 1 октомври в Шампионската лига. Шокът е факт, след като УЕФА - наказа "Лудогорец" за расизъм!
Викове "цигани" от централната трибуна по адрес на румънските фенове на плейофа реванш срещу "Стяуа" (1:0, 6:5 с дузпи) са били описани от делегата. А ФИФА и УЕФА са безкомпромисни в наказания за расова дискриминация. За същия мач "Стяуа" е наказан с 1 двубой пред изцяло празни трибуни заради викове "Турци сте!" от сектора с гостуващи фенове.
УЕФА санкционира "Лудогорец" по още 3 точки. Глоба 6000 евро за непристойно поведение на клуба, 5000 - за липса на достатъчно добра организация и още 5000 за нахлуване на запалянко на терена.
"Лудогорец" обяви, че ще обжалва наказанието като има петдневен срок. И обвини в провокация феновете на "Стяуа", подкрепяни от няколкостотин привърженици на ЦСКА. Клубът преустановява приемане на заявки за билети за сектор "А".

    
Порой удави и Бургас, 50 души блокирани на остров Света Анастасия и на корабче в порта
"Труд"
Порой се излива над Бургас, наводнени са мази, закъсали автомобили са задръстили малките улици, а на остров Света Анастасия са блокирани 50 души. Дъждът заваля около 10. 30 часа и внезапно връхлетя незапомнен порой.
Бурята на острова е страшна заради големите вълни и катамарана, който ги е закарал не може да тръгне обратно. За туристите страшно няма, казаха от общината. От кметството обясниха, че има достатъчно храна и 50- те души ще бъдат обгрижвани , докато времето не пригоди да се върнат обратно в Бургас. Света Анастасия от месец май насам е туристическа атракция, има чисто нов хотелски комплекс и заведения. Туристите ще си останат само със страха, коментираха морски вълци вчера, тъй като стана ясно, че корабът тръгва обратно.


Сиренето от Балкана със спецетикет
"Новинар"
Стимулират развитието на бизнеса в планинските райони
Сиренето, медът и любимото на всички сладко от горски плодове ще се сдобият със специален етикет за качество. Това съобщи Диляна Славова, президент на секция „Земеделие и развитие на селските райони и околната среда" към Европейския социално-икономически комитет (ЕСИК).
Всички храни, произведени в планинските райони на страната, ще бъдат обозначени с този спецетикет, като по този начин ще се гарантира тяхното качество.
Целта е да се удари рамо на местните мандри или на малките производители от Стара планина или Родопите, чиято продукция е три пъти по-малко от тези в индустриалните региони или в големите градове.


Разбиха 4 бардака в Слънчев бряг
"Новинар"
Танцьорки предлагали телата си на мераклии в курорта
Бърза, но ефективна акция на ченгетата по морето изпрати 27 нощни жрици и двама сутеньора на топло в ареста, съобщиха от полицията в Бургас. Акцията се провела в Слънчев бряг и за целта били набелязани четири еротични заведения, за които се предполагало, че предлагат не само танци, но и жива плът срещу заплащане.
Ченгетата нахлули в бардаците и проснали на земята де що видят. След като пресяли ошашавените клиенти от персонала, нещата добили по-ясни окраски. В четирите бардака се разпореждали двама набори - 38-годишен пловдивчанин и негов връстник от Плевен. Те запълнили заведенията „Клеопатра”, „Афродита”, „Велвет” и „Парадайз” с момичета, които кръшно да вият тела пред очите на загорелите клиенти. Момичетата са на възраст между 25 и 30 години и повечето от тях са били набирани чрез обява в интернет.
Първоначално обяснявали на мераклийките, които са предимно от вътрешността на страната, че ще бъдат танцьорки, но ако желаели да се издигнат, имало и опция за по-близки контакти с клиенти, които пък плащали щедро.


Борисов събира във Фейсбук управленски идеи
"Стандарт"
Предложения за промени в управленската програма ще събира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в социалната мрежа Фейсбук. "Ще се радвам да чуя вашите идеи и коментари по нея, които в следващите 10 дни може да ми изпращате на лично съобщение. Аз и моят екип ще изберем трите най-добри предложения и ще ги публикуваме. Ще се срещна лично с техните автори, за да ги дискутираме на живо", обяви в личния си профил Генерала. Секунди след призива на Борисов в мрежата заваляха и предложенията на поддръжниците на партията.


Бисеров с обвинение за пране на пари
"Стандарт"
Разследването срещу бившия депутат от ДПС Христо Бисеров за пране на пари е в края си и в съвсем кратки срокове ще бъде изготвен обвинителният акт срещу него. Това заявява главният прокурор Сотир Цацаров в интервю за БНТ, което ще бъде излъчено в неделя сутринта, съобщи за "Стандарт" водещият в националната телевизия Георги Любенов.
Пред БНТ Цацаров се обявява за спасяването на КТБ, но не с парите от бюджета и на хората.
"Целта на прокуратурата е на съд да бъдат изправени тези, които са позволили КТБ да бъде изкуствено отглеждана", заявява Цацаров.
Той коментира още, че държавното обвинение се е концентрирало към Управление "Банков надзор". Вероятно към отговорност освен подуправителя Цветан Гунев ще бъдат привлечени и други банкови чиновници, които са позволили да бъдат раздавани необезпечени кредити към свързани с Цветан Василев дружества.