МРР с обновена комуникационна система

МРР предоставя подобрена геопространствена информация с обновената си информационно – комуникационна система

Министерството на регионалното развитие предоставя подобрена геопространствена информация и нови интерактивни услуги на държавните институции, бизнеса и гражданите чрез подобрената си информационно – комуникационна система.  

Усъвършенстването на системата е по проект „Оптимизиране и интегриране на геопространствена информационна система на МРРБ“ и е продължение на дългогодишния опит на ведомството в сферата на геоинформационните технологии.  Той се осъществява по приоритетна ос 3 „Качествено административно обслужване и развитие на електронното управление“, като общата му стойност е 372 233 лв.  

В рамките на проекта е създадена система в уеб среда, съдържаща картен визуализатор с данни от министерствата на земеделието и храните, на инвестиционното проектиране, на Агенция „Пътна инфраструктура“ и Агенцията по кадастъра, като ортофото заснемане, топогравски карти, речна мрежа, населени места, релеф и др.

В оптимизираната геопространствена информационна система могат да бъдат интегрирани свободно данни  от различни административни звена. Тези данни могат да се използват от всички заинтересовани страни – администрация, бизнес, граждани, които ще разполагат с бърз и лесен достъп до информация.

Част от подобрената комуникационна система са и новите интерактивни услуги – информация за свлачища, топографски карти, устройствени планове, нормативи, водосбори, инвестиционна програма на МРР.

Публичният достъп до базата данни, чрез обновената система, ще улесни значително инвестиционния процес и ще спомогне за предотвратяване на злоупотреби.  
Системата осигурява и модул „форум“, предоставящ възможност и за публично коментиране и публикуване на мнения, както и такъв за „обратна връзка“, чрез която потребителите могат да изпращат писма до администраторите на информационната система.

Търсенето и визуализацията на пространствените данни от информационната система е безплатно и свободно.

Изградените и подобрени услуги, георесурси, форум, страница за обратна връзка и възможности за публикуване и визуализация на собствени данни са достъпни на адрес: www.gis.mrrb.government.bg/gis.