За пръв път Р Македония почете Иван Михайлов

На панихидата се стекоха десетки признателни потомци

С панихида в Ново село, Щипско, бе отбелязана 24-годишнината от смъртта на легендарния водач на ВМРО Иван Михайлов. Такъв акт на почит се случва за първи път, откакто младата Република Македония обяви независимостта си.

Ново село е родното място на Михайлов. На панихидата се стекоха десетки признателни потомци, за да почетат паметта на революционера.

На събитието присъстваха и представители на Българския културен клуб - Скопие, начело с председателя му Лазар Младенов - човек, който повече от 20 години защитава българщината в Македония. Петър Колев – организатор на ВМРО – БНД за Македония, също почете отбелязването на паметната дата.

Мероприятието приключи с поднасяне на цветя на мястото, където се е намирала родната къща на Иван Михайлов.  По време на Титова Югославия къщата на водача на ВМРО е била съборена и на нейно място е поставен трафопост.

Организацията по отбелязването годишнината е по инициатива на местната организация на ВМРО – Народна партия, Щип, с председател Зоран Костовски.
Костовски бе първият македонски политик, който публично изнесе реч за делото на войводата Тодор Александров при възстановяването на паметна плоча в негова чест в Щип в началото на 90-те години.

Тодор Александров и Иван Михайлов в продължение на десетилетия бяха отричани от официалната пропаганда в Скопие. Днес оценката за делото им трябва да се промени, категорични са организаторите на честването.