Терористите могат да вземат химически оръжия от Сирия

САЩ е обезпокоена не само, че режимът на президента Башар Асад все още има химически оръжия, но и че скрити запаси могат да попаднат в ръцете на джихадистите

В САЩ са обезпокоени, че групировката „Ислямска държава" и други терористи могат да вземат държани в Сирия химически оръжия, ако тя крие някакви запаси. Това обяви американският посланик в ООН Саманта Пауър, цитирана от АП.

Тя говори пред журналисти след като Съветът за сигурност получи информация от Зигрид Кааг, ръководител на международния екип, полагащ усилия Сирия да се отърве от химическите оръжия.

Съвместната мисия на Организацията на обединените нации и Организацията за забрана на химическите оръжия ще приключи в края на месеца след унищожаването на всички обявени от Сирия запаси. Кааг обаче обяви, че Организацията за забрана на химическите оръжия продължава да работи със Сирия.

Пауър каза, че САЩ е обезпокоена не само, че режимът на президента Башар Асад все още има химически оръжия, но и че скрити запаси могат да попаднат в ръцете на джихадистите от „Ислямска държава", които владеят големи територии в Сирия и Ирак.

„Разбира се ако има останали химически оръжия в Сирия, има риск тези оръжия да попаднат в ръцете на „Ислямска държава". И ние можем само да си представим какво би направила тази група, ако разполага с такова оръжие", каза Пауър.

Тя подчерта обаче, че прякото безпокойство е, че режимът на Асад все още притежава химически оръжия, като каза, че „има един актьор, който е всъщност използва химически оръжия".

Междувременно стана ясно, че ислямисти, свързани с „Ислямска държава", са отвлекли 50 мъже от сунитско село северно от Багдад. Ислямистите отстъпиха от селото ден преди това, страхувайки се от атака от страна от иракската армия. Когато те напуснаха местните запалиха флага им. В четвъртък коли-бомби убиха 23 души в четвъртък.