Вестниците в петък, 5 септември

Най-доброто от печата

05-09-2014, 06:52

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Цена на тока за бедни и богати


"24 Часа"
Цената на тока да бъде според потреблението. За хората, които консумират малко, тя да бъде по-ниска, а за тези, които дърпат повече от мрежата - по-висока. Такъв вариант се обсъжда, каза вчера пред "24 часа" министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов. И поясни, че се работи по 4-5 варианта как да се структурират цените, включително и за компенсации на бедните. На въпрос дали това може да стане от 1 октомври той заяви, че не може да потвърди.

Седма присъда чака стопаджийка, упоила тираджия
"24 Часа"
42-годишната Запрянка Трингова, която на 20 септември 2013 г. спря на стоп тираджия, упои го и го окраде, а той профуча 40 км в насрещното движение по магистрала “Тракия”, е рекордьорка по осъждания за измами и грабежи. Зад гърба си има вече шест, предстои да получи седма.
Тя пристигна в Пловдивския районен съд директно от сливенския затвор, където излежава 6-годишно наказание. През цялото време криеше лицето си с папка и не трепна, когато видя последната си жертва - 58-годишния Валери Върбанов. Ден преди процеса Запрянка внесла писмено искане в съда да не бъде снимана.
“Държа на моя адвокат Константин Давчев, друг не искам”, отсече тя. Защитникът  обаче бе представил болничен и по тази причина делото се отложи. Процесът се гледа по съкратеното съдебно следствие. Това означава, че Трингова е признала всички факти по обвинителния акт. Сега е изправена да отговаря за кражба, извършена в условията на опасен рецидив.


Пороите наводниха стотици къщи в страната
"Новинар"
Порои заляха цялата страна в нощта срещу четвъртък и наводниха стотици сгради. Най-апокалиптично бе положението в Сливенско, където от небето се изляха 75 л/кв. м.
В Сунгурларе метеорологичната служба отчете 55 л/кв. м. Жителите на Карнобат също усетиха силата на природата, след като отгоре им паднаха средно по 32 л/кв. м. Не по-малко тежко беше положението в Резово (29 л/кв. м), Казанлък (28 л/кв. м), руенското село Люляково (19,5 л/кв. м), Средец (18 л/кв. м) и на Черни връх (18 л/кв. м).

 
Полякиня измести Кристалина
"Стандарт"
Българската кандидатура Кристалина Георгиева за престижен пост в новата Еврокомисия изглежда ще претърпи второ поражение, след като й се размина сочената като сигурна от мнозина източници позиция на шеф на дипломацията на ЕС. Българката ще се размине и с поста заместник-председател на ЕК, ако се съди по предварителен документ на разпределението на ресорите в комисията на Жан-Клод Юнкер, с който се е сдобило авторитетното изданието "ЮрАктив".


ГЕРБ предлага: Общините да вдигат данъка върху доходите
"Труд"
Плоският данък върху доходите от 10% да се запази, но общините да имат право да увеличават ставката с до 2 процентни пункта и допълнително събраните пари да остават в местната хазна. Това е едно от предложенията в предизборната програма на ГЕРБ - "Стабилна България - програма за реформи". Партийните експерти представиха документа вчера.
Идеята за фискална децентрализация бе разяснена от бившия зам.-министър на финансите Владислав Горанов. "Решението дали този финансов инструмент ще бъде използван или не, ще зависи изцяло от местните власти, ние даваме само опция за провеждане на местни политики", обясни пред "Труд" Горанов.
Според ГЕРБ идеята ще позволи на общините да водят своя икономическа политика и сами да изберат дали да държат нисък данък от 10% за привличане на инвестиции, или да събират повече пари например в градовете с ниска безработица. Според Горанов опцията би трябвало да накара общинските власти да поемат повече отговорности за управлението по места.


Свръхсекретна връзка на властта срещу подслушване
"168 часа"
Няколко души в държавата говорят помежду си със свръхсекретни телефони с максимална степен на защита от хакери и подслушване, разказаха запознати с устройството.
Докато са на тази слушалка, първите мъже не могат да бъдат локализирани чрез клетка къде са. Тайната връзка е била изградена по времето на тройната коалиция.
В списъка първоначално били само премиерът, президентът, вицепрезидентът, председателят на парламента, главният прокурор, министърът на вътрешните работи, шефовете на Върховния касационен и Върховния административен съд.
Дори директорът на ДАНС не разполага с подобен телефон, нито вицепремиерите. Впоследствие били поръчани още подобни устройства, като мрежата е била разширена.
Всеки от виповете е получил телефон, с който може да говори само с хора от тази група. Разговор с обикновени джиесеми не може да се проведе. Когато приключи мандатът на съответния държавник, той трябва да върне устройството отново във вътрешното министерство.