Над 10 % спад в туризма прогнозират от бранша

Холандските туристи, например, са намалели с цели 30 на сто

Над 10 % спад в туризма за тази година прогнозират от Асоциацията на българските туроператори и турагенти, цитирани от Дарик. По мнение на експертите това се дължи основно на слабия летен сезон и на липсата на действия от страна на държавата по отношение на рекламна кампания.

По думите на Калин Драганов от Асоциацията на българските туроператори и турагенти, холандските туристи са намалели с цели 30 %. Той подчерта, че има съвсем точна информация за този пазар, тъй като холандците водят точна бройка кого къде изпращат. При немския пазар спадът е 5 %.

Калин Драганов уточни, че никой не може да каже колко е спадът на руския пазар, но като трябва да се има предвид, че голяма част от туристите са дошли без да платят, защото седем фирми вече са фалирали. „Въобще не е толкова оптимистично настроението", каза той.

Драганов коментира и още един сериозен проблем по Българското Черноморие, а именно увеличената престъпност на Слънчев бряг. Значителен ръст бележат ограбванията, побоите над туристи. По неговото мнение те са се увеличили двойно и тройно. В асоциацията дори са получили писмо от холандския им партньор, че ако това не се промени, ще спрат програмата.

Според Асоциацията на българските туроператори и турагенти, необходимо е отделно Министерство на туризма, за да може да се гарантира повече сигурност за бизнеса.