Тютюнопроизводители плашат с протести на 16 октомври

Парите

04-09-2014, 13:42

Снимка:

Plovdiv.utre архив

Автор:

Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Браншът храни 200 хиляди у нас, производството намалява

Производителите на ориенталски тютюн от цял свят ще излязат на мирен митинг на 16 октомври за запазването на производството му. Това каза в Пловдив Асен Кичуков, зам.-председател на Асоциацията на тютюнопроизводителите у нас, предаде ''Фокус''. Датата на протеста съвпада с конференция на Световната здравна организация, която ще се проведе в Москва другия месец. Съгласно чл. 17 и чл. 18 в Рамковата конвенция за контрол на тютюнa на Световната здравна организация се забранява отглеждането на ориенталски тютюн и тип „Бърлей”, като тези сортове трябва да бъдат заменени с алтернативни, екологични сортове, каза Кичуков.

От Националната асоциация на тютюнопроизводителите у нас ще търсят среща с евродепутати и подкрепа от всички страни, за да се запази това производство в световен мащаб. Окончателното решение ще стане ясно на 16 октомври, след срещата в Москва, каза Кичуков. У нас в производството на ориенталски тютюн са ангажирани над 200 хиляди души. В Европа производителите са над 400 хиляди, а в световен мащаб те са около 30 милиона души. Отнемайки поминъка на хората от цели региони у нас, те ще бъдат обречени на бедност, тъй като нямат друга алтернатива, каза още Кичуков.
На 26 октомври ще се проведе Европейски конгрес в Перуджа. На него пък ще се коментира темата за изравняване на субсидиите на тютюнопроизводителите, каза още Кичуков.