Българският ветеринарен съюз организира национален протест

Българският ветеринарен съюз организира национален протест заради липсата на ясна стратегия във ветеринарномедицинската дейност в България

Според медиците, неадекватните мерки от страна на държавата и Агенцията по храните са довели до масово разпространение на заразни заболявания сред животните. Исканията на ветеринарите обобщи заместник председателя на съюза д-р Петър Дойчев, цитиран от БНР:

Да се потърси отговорност от Висшата ветеринарна администрация за неизпълнение на закона за ветеринарно-медицинска дейност и допуснати нарушения, довели до това състояние на здравеопазването на животните в страната. Визира се синият език. Да бъдат отменени абсолютно всички незаконосъобразни заповеди на изпълнителния директор на Агенцията по храните. Незабавно да се преустанови от страна на ръководството на Агенцията всички заплахи, принуди и натиск спрямо практикуващи ветеринарни лекари и спрямо ветеринарните лекари държавни служители. И последно искаме да се създаде Национална ветеринарно медицинска служба, която да бъде извън системата на Агенцията по храните, тъй като по този начин структурирана, Агенцията по храните  не дава желания резултат.

Ето и пълния текст на проект на декларация, разпространена с писмо до медиите:

ДО ПРОФ.ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
КОПИЕ
Г-Н ВАСИЛ ГРУДЕВ
МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ


ДЕКЛАРАЦИЯ
ОТ
БЪЛГАРСКИ ВЕТЕРИНАРЕН СЪЮЗ-СЪСЛОВНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ВЕТЕРИНАРНИТЕ ЛЕКАРИ В БЪЛГАРИЯ


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Ние участниците в националния протест на Българския ветеринарен съюз, който се провежда под надслов:
„ЛИПСА НА СТРАТЕГИЯ, ОРГАНИЗАЦИЯ И УПРАВЛЕНИЕ НА ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКАТА ДЕЙНОСТ В БЪЛГАРИЯ” се обръщаме към Вас с изключителна тревога, за да се вземат спешни мерки във връзка с усложнената епизоотична обстановка в страната.
Информираме Ви, че за нарушения при изпълнения на мерките по Държавната профилактична програма, Програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните, обявяването на заболявания по животните и нарушения на Закона за съсловната организация на ветеринарните лекари  в България /ЗСОВЛБ/ и Закона за ветеринарно медицинската дейност/ЗВД/ с писмо изх.118/01.09.2014г. сме осведомили Европейската комисия.
Поради неизпълнение на редица нормативни актове от страна на БАБХ и специално Наредба №84 от 18.07.2006г. се допусна разпространение на болестта Туберкулоза по Говедата, за което Българския ветеринарен съюз с писмо изх.№119/02.09.2014г. сезира Окръжна Прокуратура гр.Разград.
Появата и бързото разпространение на болестта ”Син език” по домашните и диви преживни животни, изисква да се направи професионален анализ от наши доказани специалисти за изпълнението на Програмата за надзор на болестта ”Син език” по преживните животни в Република България през 2014г. и Наредба №19/14.12.2005г. за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта „Син език”.
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
За разрешаване на тежката криза, до която е доведено здравеопазването на животните в България и за отстраняване на институционалната некомпетентност на БАБХ, Българския ветеринарен съюз настоява:
1.Министерски съвет в спешен порядък, най-късно до 10.09.2014г. да приеме изменения в Тарифата за определяне на цените, които се заплащат за изпълнението на мерките по държавната профилактична програма и по програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните за 2014 г., приета без съгласуване с БВС с ПМС № 184 от 04.07.2014 г., като с изменението се предвидят параметрите на Тарифата, действала през 2013, приета с ПМС № 151 от 19.07.2013 г.
2.За неизпълнение на закона и допуснатите нарушения, довели до това състояние на здравеопазването на животните в страната, Министерският съвет да потърси най-строга отговорност от съответните длъжностни лица в МЗХ и БАБХ.
3.Да бъдат предприети действия за отмяна на всички незаконосъобразни заповеди № РД-11-1232/29.07.2014 г. на Зам. директор на БАБХ,  заповед № РД-11-1192/29.07.2014 г. на Изп. директор на БАБХ,  заповед № РД-11-1125/29.07.2014 г. на Изп. директор на БАБХ, заповед № РД-11-1309/07.08.2014 г. на Изп. директор на БАБХ и административните актове на БАБХ, свързани с изпълнението на ДПП за 2014 г.
4. Незабавно преустановяване от страна на ръководството на БАБХ на всички репресивни мерки – заплахи, принуда, натиск спрямо практикуващите ветеринарни лекари и ветеринарните лекари-държавни служители.
5.Създаване на Национална ветеринарно-медицинска служба извън системата на БАБХ, пряко подчинена на Министерство на земеделието и храните, за което БВС ще внесе предложение за законодателни промени.

Настоящата Декларация е приета на Национален протест на Български ветеринарен съюз на 04.09.2014г.

Д-р Трифон Цветков
Председател на НС на БВС Председател на БВС

 

Обръщение към фермерите във връзка с Протеста на ветеринарните лекари на 04.09.2014г

Първа тема: син език. Първото огнище е обявено на 04.07.2014г. в южна България по сигнал на практикуващите лекари. Следва пълен провал от страна на държавните власти по овладяване на огнището, а именно унищожаване на болните животни и третиране /опръскване / с подходящи препарати. Хората, които са извършвали въпросните мероприятия са служители на БАБХ. По сега действащите закони ветеринарните лекари нямат право да извършват ДДД. Следователно те не са били компетентни за избор на препарат, дозировка и самото извършване на ДДД. Мероприятията по ДДД са под специален режим на лицензиране. Не само това, но въпросните ветеринарни чиновници от тук нататък играят ролята на статисти, като само регистрират село след село и така до днес докато заболяването обхвана цяла България и запалихме дори Румъния. България от 120 години не е допускала инфекциозно заболяване към Европа, но благодарение на тези чиновници това сега се случи. Практикуващите ветеринарни лекари са срещу мудността на държавните чиновници – за доказване на една проба за заболяването им трябват от 15 до 20 дена, а при румънските им колеги – 4 часа и на следващият ден се обявява резултата. В България след 20 дни болестта вече е на 100 км от това място. Ние подозираме, че тези действия са целенасочени с цел за взимане на едни 800 000 лв. за опръскване и бъдещи комисионни за ваксина син език. Вместо да се занимава със служебните си задължения ръководството на БАБХ беше заето да воюва с практикуващите ветеринарни лекари, да им намалява трикратно тарифата по която работят, да обещават по медиите, че ще се справят с инфекциозните заболявания и ДПП. Но ето го и реалният резултат – син език в цяла България и фалиращи фермери. Укриване на реалното състояние на проблема, като се твърди, че са умрели 3000 до 4000 овце, а реално толкова са само в областите Хасково, Кърджали и Смолян. Реално цифрата на смъртността е м/у 15 000 и 20 000 животни. Следват залъгвания за обезщетение – как ще стане това като 50 % от овцете са без марки в резултат на безумните наредби и липса на контрол от страна на чиновниците на БАБХ?

Втора тема: фалит на фермерите в туберкулозните огнища. Още през 2012г. лекарите от БВС клон Разград информират с документи, че в три разградски села има реагенти на туберкулоза. Висшите държавни чиновници не само, че не реагират, но и остават месото и млякото да се консумират като редовни чак до 2013г., какво стана с тях ли…… изядохте го вие, ние и нашите деца. Едва през 2013г. фермерите бяха поставени под възбрана. Но тук започна следващото безумие на чиновниците от БАБХ. Заповядаха да се колят животни в центъра на фермите, за да взимат проби /за сметка на фермера, за да не бъде обезщетен/. Насъскваха фермерите с/у лекарите и за капак в продължение над една година даваха фалшиви резултати от лабораториите си, че животните са здрави, а те се оказаха болни от туберкулоза. Болните животни се увеличаваха и в един момент балона се пукна след като лекари изпратиха проби извън лабораториите на БАБХ. Чиновниците си признаха, че са укривали заболяването с години, но пък започнаха да унищожават животните на фермерите. До днес има изклани над 300 крави, като едно животно е оценено м/у 1200 – 1500 лв. цена много под реалната пазарна цена на една крава, без да се вземат в предвид загубите от приплоди, мляко и лихви от банки. Резултат – фалирали фермери в селата Лудогорци, Голяма вода и Тодорово. Към днешна дата има частично плащане към един от фермерите. Същите безобразия са правени и в с.Тръстеник, Плевенско, Гъбене, Севлиевско, Видинско, Дупнишко където вече има обявени туберкулозни огнища.

Трета тема: провал на имунопрофилактичната програма за 2014г. Към днешна дата не са ваксинирани животните в антраксните огнища, не е извършена туберкулинизацията на говедата, не е взета кръв за бруцелоза и левкоза. Над 50% от овцете не са маркирани, над 20% от говедата и над 99% от еднокопитните са също неидентифицирани. Вместо това висшите държавни чиновници от БАБХ обявиха война на лекарите като им намалиха три пъти тарифата и обещаха, че ще се справят с ДПП 2014г. Резултат – запалена България от син език, седем огнища на туберкулоза и не се знае колко още се крият, антракс в шуменско, неидентифицирани животни, а лъжем Европа, че не е така, фалирали фермери. Насреща – горди държавни чиновници обещаващи, че всичко е под контрол и мачкащи със всякакви средства лекарите на терен да работят за жълти стотинки. Стига толкова! Да спрем безумието на 7-8 чиновника от БАБХ, фалита на фермерите и терора над лекарите по места! Затова ще бъде нашият протест, а не финансов както се мъчат да отклонят вниманието и виновните – директори от БАБХ. Елате с нас. Ние сме като скачени съдове, като ви няма вас ни няма и нас. Когато в България няма богати фермери, няма да има и богати лекари. Ние ще покажем лицата на виновните и ще поискаме отстраняването им. Заедно с вас сме по – силни – за да върнем нормалността във ветеринарния и фермерски бизнес.

Д-р Трифон Цветков
Председател на НС на БВС Председател на БВС