В Уелс започва срещата на върха на НАТО

Очаква се сред основните теми да бъде ситуацията в Украйна

Днес в уелския Ню Порт започва срещата на високо равнище на страните членки на НАТО, на която се очаква да бъдат взети ключови решения за бъдещето на алианса и за международната сигурност.

Очаква се сред основните теми да бъде ситуацията в  Украйна.

Лидерите на страните от атлантическото пространство ще одобрят идеята на британския премиер Дейвид Камерън за създаването на сили за бързо реагиране на НАТО.

Предвижда се в тях да участват около 10 хиляди военнослужещи от Великобритания, Дания, Литва, Латвия, Естония, Норвегия и Холандия.

В новите сили за бързо реагиране ще има подразделения от ВВС, ВМС и сухопътните войски.

Очаква се също на форума да бъде обсъдено укрепването на източните граници на алианса. По-рано германски медии съобщиха, че ще бъдат създадени пет нови бази в Източна Европа - на територията на Латвия, Литва, Естония, Румъния и Полша.

На лидерите ще бъде предложено да одобрят изпращането на военно оборудване за страните от Източна Европа с цел защита от потенциална руска агресия.

Предвижда се също 5 страни да получат нов статут в отношенията си с алианса.

Швеция, Финландия, Австралия, Грузия и Йордания ще получат „златна карта" и ще се разглеждат като „партньор номер 1", което е най-високият статут преди членство в НАТО, отбелязва шведското издание.

Това ще позволи на петте държави да споделят разузнавателна информация с НАТО и да участват в съвместни военни учения, и други програми.

Световните медии съобщиха, че най-малко 60 световни лидери ще участват в двуднувния форум в  Нюпорт, сред които са американският президент Барак Обама и премиерът на Великобритания Дейвид Камерън. Наред с лидерите в Уелс в срещата ще се включат 70 външни министри и 70 военни министри от 28-те страни-членки на НАТО.

Форумът ще започне работа в 15:00 ч. българско време. За 19:00 ч. е предвидена  среща НАТО-Украйна.