Вестниците в четвъртък, 4 септември

Най-доброто от печата

04-09-2014, 07:04

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Кадровите ходове на служебния кабинет са сред актуалните теми на вестниците в четвъртък

 

„Кабинетът смени ръководството на ДКЕВР
Светла Тодорова е новият председател на ДКЕВР, реши служебното правителство на днешното си редовно заседание. Освен нея за комисари са назначени Евгения Харитонова и Костадинка Тодорова.
От регулатора са освободени досегашният председател Боян Боев и Лиляна Младенова, които през миналата седмица подадоха оставки след искане на правителството и разговор с икономическия министър Васил Щонов. Днес е освободен и Еленко Божков, който също бе помолен да напусне, но отказа да даде оставката си. Според съобщението на правителствената пресслужба за Божков е установена несъвместимост с изискванията на Закона за енергетиката за заемане на длъжността.
Светла Тодорова е магистър по икономика от УНСС. Има 35-годишен професионален опит в енергийния сектор и над 15 години е работила в областта на регулирането....
Евгения Харитонова е била председател и член на ДКЕВР. В периода 2012-2013 г. е била заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма...
Костадинка Тодорова е магистър електроинженер от Техническия университет в София. От 2002 г. до 2010 г. в МИЕ е заемала длъжността директор на дирекциите „Енергийна стратегия, икономически анализи и прогнози" и „Енергийна ефективност и опазване на околната среда"...
В новия си състав ДКЕВР ще трябва да реши какви да бъдат цените на тока от 1 октомври. Вчера едно от електроразпределителните дружества - ЕВН, което обслужва Югоизточна България, внесе искане за средно повишение на цените на електроенергията със 17.9%..." - в. „Сега".

„Правителството реши да предложи на президента да издаде указ, с който посланикът на България в Италия Марин Райков да бъде назначен и за посланик на страната ни в Малта със седалище в Рим.
Към момента България няма акредитиран посланик в Малта. Необходимостта от назначаване е свързана с интереса за пълноценно развитие на отношенията с Малта в различни области на двустранно сътрудничество, както и със съвместната дейност в ЕС по въпросите за преодоляване на негативните последствия от голямата бежанска вълна и нелегалната имиграция. Това пише в мотивите на кабинета.
Според тях големият професионален опит на Марин Райков в областта на външната политика и дипломацията ще допринесе за поддържане на високото ниво на диалога с Малта в качеството й на близък политически и икономически партньор в рамките на Европейския съюз..." - в. „Дневник".

„Финансовият министър Румен Порожанов, земеделският министър Васил Грудев и началникът на кабинета на агроведомството Иван Капитанов са имали общ бизнес, преди да влязат в кабинета "Близнашки". Те са ръководили неправителствената организация "Сдружение Център за стратегически анализи, финансиране и европейски фондове". Това става ясно от документите за регистрация на сдружението на 26 февруари 2014 г., с които "Труд" разполага.
Председател е бил Порожанов, а негови заместници - Грудев и Капитанов. Само месец по-късно - още на 1 април то се е регистрирало по ДДС, което говори, че е заработило веднага и на високи обороти.
Регистрация по ДДС може да се направи доброволно, задължителна е при годишен оборот от 50 000 лв.
В декларациите за конфликт на интереси на новите министри, обявени на сайта на президентството, участие в сдружението се вижда само в документа на Румен Порожанов. Първоначално тази информация бе замазана с коректор в декларацията му, но след медиен натиск бе оповестена.
Земеделският министър Васил Грудев каза вчера пред "Труд", че по технически причини на сайта липсвала втората част от декларацията му, в която била информацията за сдружението (виж по-долу в карето).
"Правили сме единствено анализи за новата селскостопанска политика на ЕС от 2015 до 2020 г., които сме предоставяли на други НПО и на посолства", каза Грудев. На въпрос работи ли още сдружението, той каза: "Сдружението съществува, но нито един от нас тримата не фигурира и няма каквото и да е участие вече в него." Грудев не можа да си спомни кой го оглавява в момента.
Не работели по европроекти..." - в. „Труд".

Сагата с КТБ неизменно е сред най-коментираните теми.

„В КТБ има два проблема - чисто криминален и финансов, каза пред журналисти при посещението си в Мизия главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от Фокус. Цацаров посочи, че разследването на прокуратурата върви по чисто криминалните престъпления. Разследването на криминалните престъпления няма никакво отношение към финансовата среда на банката. Регулирането на тази ситуация е в съответствие със Закона за гарантиране на влоговете.
„Ако обаче се каже, че нещата могат да се решат само чрез ликвидация на банката и прилагане на закона за гарантиране на влоговете, това означава, че проблемът е чисто финансов. Това обаче не може да каже на вложителите, защото те не са виновни, че не са предвидили риска заради големия процент лихва, който се получавал. Някои от тях са имали в индивидуалните си договори с банката дори 12 процента лихва. Но защо това не може да се каже на вложителите? В продължение на години КТБ е била банково украшение, била е държана под стъклен похлупак", заяви главният прокурор.
Според него държавата е правила максимума, за да обгрижи този похлупак и да държи парите си и парите на държавните учреждения под този похлупак. Тя - държавата, се е грижела това, което е под този похлупак, да седи чисто, здраво и неопетнено. „Е, сега не можем да укорим хората, че са държали парите си в тази банка. Ето защо не можем да кажем, че те имат вина, че са държали парите си, като са търсели една голяма лихва. Не можем да им кажем: спасявайте се с тези 196 000 лева", заяви главният прокурор. Той беше категоричен, че това не е типична финансова криза. Тук има престъпление и нарушения. Банковият надзор е създавал най-благоприятната среда за съществуването на КТБ..." - в. „24 часа".

"Ние сме с пълното намерение да доведем разследването за КТБ докрай. Не само по отношение на длъжностните лица в КТБ, но и по отношение на длъжностните лица в БНБ и на първо място в управление "Банков надзор". Това каза главният прокурор Цацаров в Мизия вчера, запитан за аферата "КТБ". Засега по разследването за източените 206 млн. лв. от КТБ са привлечени под отговорност 9 служители на банката и един от БНБ - подуправителят и шеф на управление "Банков надзор" Цветан Гунев.
"Нямаме намерение да се ограничим с един обвиняем в БНБ", каза Цацаров.
"Финансовата смърт на банката не е изход за хората, които са вложили парите си там. Трябва да бъде надскочен Законът за гарантиране на влоговете в банките. Трябва да се търси път за оздравяване на тази банка и тогава да се мисли за вариант, при който хората да си върнат парите. Извършените престъпления не могат да служат за оправдание", заяви още главният прокурор. Само влоговете до 196 000 лв. са защитени по закон и се изплащат в пълен размер при фалит на банка. "КТБ е съществувала в условия на банков надзор, създал най-благоприятна среда за нейното съществуване.
Ако банковият надзор си беше вършил работата както трябва, генезисът на всички проблеми щеше да бъде констатиран много по-рано", каза Цацаров... Според него казусът с КТБ е "криминален, а държавата я е пазила, затова тя трябва да поеме отговорността и да възстанови парите на всички вложители..." - в. „Труд".

„Петър Чобанов: Не виждам как Пеевски е съпричастен с КТБ
„Не виждам по какъв начин Делян Пеевски е съпричастен с КТБ, тъй като той не е управлявал банката, не ми е известно той да е участвал в мениджмънта на банката", заяви пред "Нова телевизия" доскорошният министър на финансите Петър Чобанов, който в момента е водач на листите на ДПС в Монтана и в 25 МИР в София.
"Много малко бих могъл да зная за раздора между Пеевски и Цветан Василев. Аз си мисля, че взаимоотношенията между двама души и управлението на една банка са различни неща. Познавам се с Делян Пеевски от началото на предходния парламент, бяхме едновременно депутати, сега имам възможността да комуникирам по-често с него, защото и двама сме водачи на листи на ДПС, уточняваме стратегии и тактики за изборите", обясни Чобанов...
"Ликвидната криза около КТБ се разви доста бързо, в рамките на една седмица, доколкото съм запознат от комуникацията ми с мениджмънта ми с БНБ, мениджмънтът на КТБ е твърдял, че може сам да се справи с тази ликвидна атака. Аз нямам отговорности по закон към стабилността на индивидуална банка. Явно са се натрупвали събития с годините, които са достигнали своята кулминация", коментира още той.
"Аз не съм подкрепял идеята за банкова ваканция, след като започнаха епизодите на банкови турболенции в България през цялото време бях в активна комуникация с ЕК и благодарение на това успяхме да договорим много бързо държавната подкрепа. От ЕК също казаха, че трябва да стоим настрана от идеята за банкова ваканция", каза още Чобанов..." -  в. „Сега".

Посланията на политическите партии и политическите лидери на фона на наближаващия парламентарен вот също са сред темите на всекидневниците

„Меркел казала на Борисов: Спечели си изборите и ще ви помогна
"Нямам навика и не е признак на добра култура да се оповестяват разговорите на четири очи. Но моите срещи с Жан-Клод Юнкер, с премиера на Полша Туск, който вече е председател на Европейския съвет, както и с Жозеф Дол, са изключително приятелски. Имал съм повече от 60-70 разговора с тях. Ние познаваме семействата си, живота си, навиците си. Дори в шегите и в закачките ни по време на почивките ние утвърждаваме връзките си. За моя радост и за зла участ на опонентите ми в момента аз съм от тези политици, които представляват интерес и за европейските медии", обяснява Борисов и в крайна сметка казва, че по време на последния му половин часов разговор на четири очи Меркел му казала: Спечели си изборите, ела тогава при мен, и ще ви помогна. Но за разлика от Германия Борисов не можел да направи голяма коалиция тук, защото "у нас БСП само си смени табелата"...
По повод декларацията на РБ за това Борисов да не е премиер, лидерът на ГЕРБ казва: Ще слагаме за премиер някой тип „Орешарски", на когото да му дърпаме конците..." - в. „Сега".

„Седем приоритета при бъдещо управление начертаха в сряда от новата коалиция "Десните". Сред тях са здравеопазването, образованието, икономиката и енергетиката, труда и индустриалните отношения, правосъдието и социалната политика. Според "Десните" е важно най-накрая да бъде направена и реформата на държавната администрация.
"От около 82 млрд. лв. БВП на България 30 млрд. лв. се дават за издръжка на държавните функции. Това е пет пъти повече, отколкото през 1997-а година, а услугите не са се подобрили качествено", посочи председателят д-р Илко Семерджиев. При участие в управлението "Десните" ще отделят труда и индустриалните отношения и социалната политика в отделни министерства, допълни го Деница Сачева. В програмата им по тези приоритети ще влезе и осигуряването на качествен и безплатен достъп до интернет в цялата страна, което ще спомогне за развитието и образованието на хората. В икономическата политика те ще се борят за стабилност, влизане на България в т.нар. чакалня за еврозоната, обединяване на КФН и БНБ, както и нов закон за гарантиране на влоговете. Те също предлагат необлагаем минимален доход, който да е равен на минималната работна заплата. За фирми те предлагат 0% данък върху печалбата, реинвестирана у нас, както и "Златен регистър" на коректни фирми, на които ДДС-то ще бъде връщано до две седмици. Освен качествена реформа в здравеопазването "Десните" предлагат и двойно увеличение на бюджета на Спешна помощ." - в. „Стандарт".

„От триизмерни плакати с холограма, каквито е използвала канцлерът Ангела Меркел на последните избори в Германия, ще агитира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на кампанията.
Освен че образът върху самите тях е по-жив, модерните изображения играят и ролята на видео активатор - при насочване към тях на телефон или айпад с вече активирано приложение, чрез QR четец всеки ще може да гледа клиповете, които от партийната централа ще качват след всяко събитие..." - в. „24 часа".

„И "Зелените", и БСП се обявиха срещу проект за добив на нефт и природен газ в Добруджа. Природозащитниците свикаха специална пресконференция във вторник, за да предупредят, че това ще замърси водите и въздуха в региона.
Причина за реакцията и притесненията е решение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) с подписа на служебния министър Светлана Жекова за съгласуване проект за търсене и проучване на нефт и природен газ в "Блок 1-11 Вранино" в област Добрич.
Според природозащитниците основният проблем е, че залежите в Добруджанския басейн са под подземни води. Другото притеснение на еколозите е, че не ясна методологията на проучването и на добива.
Водачи на БСП листи също изразиха несъгласие с разрешението на МОСВ. "За да се правят такива проучвания, е необходима информационна кампания и референдум на населението на региона", изтъкна водачът на листата на БСП в град Велико Търново Антон Кутев..." - в. „Дневник".

„Председателят на АБВ и президент на България в периода 2002 - 2012 г. Георги Първанов заяви в ефира на бТВ, че не е добре за България да има еднолично мнозинство, защото ще има възпроизвеждане на позната силова политика...
Според Първанов, при една президентска република този, който е избран, си е поел отговорността и ще трябва да я носи от началото до края. "Мълчаливо АБВ няма да подкрепя никога - партията би подкрепила и участвала в коалиция, в която не участва ДПС. В момента водя най-ожесточената политическа битка с Бойко Борисов и ГЕРБ. Аз съм отворен и на ляво, и на дясно за коалиционни взаимоотношения в името на нещо по-голямо..."
"Големите партии мачкат избирателите. Хората ще подкрепят ли политиката на Цветан Цветанов в сферата на сигурността? Виждаме и в листите на „Позитано" много хора, които се свързват с тази политика в енергийния сектор, анти-руската политика и въобще външната политика. Хората трябва да изберат политики, в случая личностите имат значение, но това е на втори план. ДПС имаше своята позитивна роля в определени периоди - в началото на прехода и годините на Тройната коалиция. Това обаче, което видяхме в последните години налага мисълта, че ДПС трябва да седнат на резервната скамейка", допълни той..." - в. „Стандарт".