България ще участва в НАТО-вско учение в Украйна

Новините

04-09-2014, 06:49

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Маневрите били провокация, смята руски експерт

В Западна Украйна от 13 до 26 септември ще се състоят военни учения с участието на десетина страни, включително Съединените щати и България, става ясно от съобщение на полското министерство на националната отбрана, цитирано от международните агенции.

Маневрите "Бърз тризъбец 14", които са планирани отдавна, ще се състоят на фона на въоръжения конфликт между украинската армия и проруските бунтовници в източната част на Украйна.

Ученията ще се проведат на полигон в западната Лвовска област  ив тях ще се включат до 1000 военнослужещи от страни членки на НАТО и др.държави. Освен украински, в тях ще участват американски, полски, румънски, молдовски, български, испански, естонски, британски, германски, литовски и норвежки части.

На миналогодишния "Rapid Trident 2013" страната ни е участвала с механизиран взвод от военно формирование 26 400 - Благоевград.

Русия определя маневрите като "провокация", заяви известният руски военен експерт генерал Леонид Ивашов. Според него, след края на ученията в Украйна може да остане ограничен контингент на НАТО и да започнат доставки на оръжия от Запада, пише "Сега".

Rapid Trident" 2014 има за цел да подкрепи регионалната стабилност и сигурност, засилване на партньорството и изковаване на доверие, докато се подобряват контактите между войските на Украйна, НАТО и партньорските държави.  Въпреки участието на много страни членки от НАТО, „Rapid Trident" не е официална програма на Алианса за военна подготовка, припомня News.bg.

Украинско-американски учения се провеждат в Лвов от 2006 година под програмата на НАТО „Партньорство за мир", в която участва и Украйна.