Безработицата няма да скочи след сезона

Намалява броят на младежите без препитание

Не се очаква сериозен ръст на безработицата, свързан с края на сезонната заетост. Това прогнозира изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Асен Ангелов, цитиран от Дарик. По думите му много от работещите в туризма през лятото излизат в почивка и след това се хващат на работа през зимния сезон. Според Ангелов дори да има леко покачване на броя безработни през септември, в сектори като средното и висше образование, както и транспорта има сериозно търсене на квалифицирана работна ръка.

Асен Ангелов насочи вниманието към една от тенденциите в другия вид сезонна заетост - селското стопанство.

"Селското стопанство започва да става все по-технологично. Всички сектори, където има силно изразени инвестиции в технологии с времето намалява необходимостта от работници, от жива сила. По тази тема, тя касае, разбира се, селското стопанство, но касае и други сектори, където се залага на технологии, мисля, че не сме подготвени - как може да преодолеем високите технологии и по-скоро частта, която постепенно намалява нуждата от работници там, където се внедряват такива технологии. Това е тема, която ще застане пред нас, пред всички, които са заинтересовани не само в социалното, а и в други министерства и ще трябва да излезем с ясно решение, защото технологичният процес не бива и не желаем да го спираме, но пък трябва да дадем решение на хората, които с течение на времето бъдат заместени от високотехнологично оборудване", коментира Ангелов.

Ангелов отчете още намаляване на безработните младежи с около 14 хиляди спрямо същия период на миналата година, както и тенденция към намаляване на трайно безработните у нас.