Цацаров: Трябва да се надскочи законът в случая с КТБ

Най-важният проблем е съдбата на парите на вложителите в банката

"Разследването на криминални престъпления в Корпоративна търговска банка (КТБ) няма и не трябва да има отношение към финансовата съдба на банката, съответно към съдбата на вложенията на хората". Това каза главният прокурор Сотир Цацаров в Мизия в отговор на журналистически въпрос.

Той посочи, че в "случая КТБ" най-важният проблем, който вълнува обществото, е съдбата на парите на вложителите в нея. Според него в случая има две линии проблеми - чисто криминалните престъпления, по които прокуратурата работи, и втората - финансовата, която определя съдбата на КТБ като банкова институция и съдбата на спестяванията на хората в нея, предава БТА.

Стандартният отговор, който могат да получат вложителите, е според закона за гарантиране на влоговете, но случаят с КТБ е нестандартен, смята главният прокурор. Той посочи, че не може да се даде такъв отговор на хората, защото в продължение не на
месеци, а на години, КТБ е била "скъпо банково украшение, поставено под похлупак от държавата", която е направила всичко да запази този "похлупак", да държи парите си и парите на държавните предприятия под него, и да се грижи това, което е под него, да е "чисто, здраво и изглеждащо стабилно".

Сотир Цацаров каза, че не може да се обвиняват хората, вложили парите си с висока лихва в тази банка, защото тя е съществувала в условията на банков надзор, който е създал най-благоприятните условия за нейното съществуване.

Главният прокурор посочи, че разследването на престъпленията и нарушенията в банката ще стигне докрай, както по отношение на длъжностните лица в нея, така и в БНБ и по-специално в "Банков надзор", но финансовата смърт на КТБ не е решение за вложителите. Той изрази лично мнение, че трябва "да се надскочи" закона за гарантиране на влоговете, да се търси път за финансово оздравяване на банката и да се мисли за вариант, при който всички вложители да получат парите си. Според него, извършените престъпления не могат да бъдат оправдание вложителите да бъдат ощетени.

"Прокуратурата и лично аз бяхме обвинявани в какво ли не по случая с КТБ, но повечето от тези обвинения ги чух от хора, за които, чета в страниците на досъдебното производство, има известна съпричастност към получаването на пари в брой от банката или от нейния собственик", коментира главният прокурор в отговор на въпрос. Той допълни, че тези факти са били потвърдени в хода на разследването, включително от банкови служители. По думите му, тези обвинения няма да спрат разследването по случая с КТБ.