Първанов: Време е ДПС да седне на резервната скамейка

Предизборна битка с компромати предрече председателят на АБВ

Тежка предизборна битка с доста компромати по подобие на предишния вот допусна председателят на АБВ и бивш президент Георги Първанов. Във вторник той обяви в студиото на bTV, че формацията му е сигурен участник в следващия парламент. "АБВ се опитва да направи нещо различно – първи обявихме листите и програмата си. В листата ни се открояват много ярки фигури", добави той.
"АБВ ще влезе в НС и това е логиката на българската политика. Хората трябва да запомнят, които са основните послания на партиите. Ние сме за президентска република, за премахване на плоския данък и прогресивно облагане, за почасови доходи, за мажоритарен вот, за трикратно съкращаване на партийните субсидии", посочи Първанов.
Той обясни, че когато републиката е премиерска, министър-председателят се крие зад парламента, има възможност да бъде непоследователен, не носи пряка отговорност и прави каквото си иска. Бившият държавен глава пледира, че при президентска република е ясно кой носи отговорността.
Според председателят на АБВ няма да е добре за България ако има еднолично мнозинство, тъй като ще има рецидиви и възпроизвеждане на позната силова политика, което не е добре за България в такава тежка криза.
Първанов зае позицията на политик, който няма да подкрепи никого мълчаливо, но би участвал в ясна коалиция без ДПС. „Това, което видяхме в последната година, налага мисълта, че ДПС трябва да седнат на резервната скамейка - преяждане с власт, наместване на свой кадри”, заяви Първанов. Той обясни, че тези действия на ДПС имат своя идеолог и главен изпълнител в лицето на Делян Пеевски. Добави, че от 5-6 години не контактува с ДПС.
"Аз съм отворен и наляво, и надясно за коалиционни взаимоотношения в името на нещо по-голямо. Предизборната кампания е времето и мястото за разграничаване. АБВ показа много различия – десетки идеи, които са само наши и са различни", подчерта Първанов.