САЩ изпраща още военни в Багдад

С новите военнослужещи общият брой на американските военни в Ирак ще достигне 1000

Американският президент Барак Обама одобри изпращането на още военнослужещи в Ирак, за да защитят американските дипломатически учреждения и персонал в Багдад, съобщава CNN.

Още 350 военнослужещи се изпращат по искане на Държавния департамент на САЩ за подобряване на сигурността.

„Заявката, която той одобри, ще позволи някои от преди изпратените военнослужещи в Ирак да напуснат страната, докато в същото време осигурява по-голяма стабилност, устойчивост и сигурност на нашите учреждения и персонал в Багдад", се посочва в съобщение на Белия дом.

С новите военнослужещи общият брой на американските военни в Ирак ще достигне 1000, подпомагащи дипломатическата сигурност или военни съветници на иракските сили за сигурност.

Въпреки че Пентагонът и Белият дом обявяват, че военнослужещите не са изпратени в Ирак с бойна роля, те ще пристигнат там в критичен момент.

Иракските сили, подпомогнати от американски военни въздушни удари, са започнали да отбелязват победи спрямо „Ислямска държава".

Припомняме, междувременно „Ислямска държава" излезе с видео, което показва обезглавяването на американския журналист Стивън Сотлоф. Във видеото журналистът заявява, че „плаща цената" за американската интервенция в Ирак с живота си.