Вестниците в сряда, 3 септември

Най-доброто от печата

03-09-2014, 05:29

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Токът със 7% нагоре от октомври


"Труд"
С до 7% е планирала да оскъпи тока Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) от 1 октомври. Това съобщи ден преди да бъде уволнен членът на регулатора Еленко Божков. Разчетите на ведомството са правени за тримесечие и по тази схема се е очаквало ново поскъпване от януари. Утре ще бъде назначен нов шеф на ДКЕВР.
Междувременно само доставчикът на ток в Южна България ЕВН поиска електроенергията да поскъпне със 17,9% заради загубите на дружеството. От компанията изтъкват, че трябва да се инвестира в мрежите, за да няма проблем със снабдяването в бъдеще.
Ако цената на тока се увеличи със 7%, това би вдигнало средната месечна сметка за бита с 3 лева, а ако увеличението е близо 18% - с 8 лева.


Прокуратурата: Убийството на Алонсо е престъпление
"Труд"
В Ловеч районната прокуратура е образувала досъдебно производство по случая с убийството на ягуара Алонсо в местния зоопарк. Животното бе застреляно на 3 август при опит да избяга от зооградината, след като гледачът му го остави по невнимание да излезе от клетката.
Във връзка с инцидента магистратурата предприе разследване доколко действията на сформираната по залавянето на хищника група са били законосъобразни. Проверката е открила данни за престъпление и е започнато досъдебно производство срещу неизвестен извършител, съобщи вчера окръжен прокурор Валентин Вълков.
Припомняме, че МОСВ разследва също скандалната смърт на ягуара, след което разпореди виновникът за бягството на хищника да бъде преместен на друга работа, а управата на зоопарка да предприеме дейности с цел подобряването на сигурността и охраната на зоопарка.
В момента в Природонаучния музея в троянското с. Черни Осъм пък текат операциите по препарирането на Алонсо. Очаква се ягуарът да бъде нареден сред останалите експонати на експозицията около Коледа.


ГЕРБ с бюлетина номер 9 за изборите, БСП са номер 22
"Труд"
9 е номерът на бюлетината на ГЕРБ за предсрочните избори, на коалиция „БСП – лява България” 22. Това стана ясно, след като Централната избирателна комисия (ЦИК) изтегли жребия с номера на партиите, под които ще бъдат записани в бюлетина.
ДПС са под номер 18, Атака - 11, ББЦ с номер 13. Реформаторският блок ще участва с номер 7, а Коалиция „Патриотичен фронт НФСБ-ВМРО – 24, Република БГ – номер 25.
14 е номерът, с който АБВ ще се явни на предсрочните избори, ПП НДСВ – номер 12, ПП „Общество за нова България” – номер 10, ПП Зелената партия- номер 23, ПП Нова сила - номер 21, Български национален съюз – номер 3, коалиция „Десните” – номер 17 , Българска социалдемократическа партия – номер 6, Левицата – изявена партия – номер 15. ПП „Зелените” – номер 5, Партия „Нова алтернатива – номер 6, ПП Новото време – 4, ПП Нова България – 8 , ПП Българска социладемокрация – 2, Глас народен – номер 19.
ПП "Движение 21" ще бъдат с номер 1 за предстоящите избори.
Преди тегленето председателят на ЦИК Ивилина Алексиева заяви, че идеята на кутиите за теглене на жребия са прозрачни и символизират прозрачността на ЦИК и да бъдат символ на честността и прозрачността на предстоящите избори.
По райони имената на независимите кандидатите ще бъдат изписвани след изписване на номерата на партиите и коалициите. Представители на медиите разбъркаха и пликовете с имената на партиите и коалициите за предсрочните избори и числата за бюлетините.


Оградите пред парламента незаконно дарени от частни фирми
"24 часа"
Оградите около парламента при протестите са предоставени на МВР като дарение от две частни фирми в нарушение на заповед на Цветлин Йовчев, която забранява това, стана ясно на пресконференция на министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов.
Той посочи, че след питане на “24 часа” за огражденията е получена справка от СДВР.
На 13 ноември 2013 г. фирма “ВИП Секюрити” е помогнала на МВР с 69 парапета, които да пазят депутатите от протестиращите. Друга фирма - “Балкан Стийл инженеринг”, е дала безвъзмездно 5-те черни защитни пана, които подсилваха металните ограждения пред главния вход на парламента. Половината от капитала на дружеството е на фирма, собственост на бившия шеф на баретите Филко Славов.
“И в двата случая се нарушава заповед на министъра, която забранява частни фирми да правят дарения на МВР”, заяви министър Бакалов.
Той оповести и резултатите от проверка в МВР, която показала, че протестиращи не са били подслушвани и следени. Това обаче се отнася само за структурите на МВР, но не и на ДАНС.
Бакалов заяви, че полицаите ще получават редовно заплатите си въпреки дупката в бюджета и за това е получил уверение от финансовия министър.


Тъжно и смешно е да се мяташ и да се бараш
"24 часа"
На 14 юли т.г. зрителката Албена Илиева изпрати писмо до СЕМ по повод песента на Криско и Мария Илиева “Видимо доволни”.
На 31 август, след като се разгърна обществена дискусия, тя прати още едно писмо:
За целта на правилния фокус на дискусията, която така или иначе се е създала, имам да кажа следното:
Имейлът ми до СЕМ от 14.07.2014 г. не е формулиран като СИГНАЛ - той индикира праг на търпимост без очакване нещо да се промени. Нямам потребност да ме дават по телевизията. Не съм Бдителна зрителка - охранителите са бдителни, нито съм моралистка - моралистите са хора, които проповядват нещо, което самите те не практикуват. Знам за какво се пее в повечето песни на английски и че чалгата ни залива отдавна. Знам, че сме бедни и лесни за употреба и че понеже всичко е зле, няма проблем да става още по - зле.
Имаме 7-годишна дъщеря и случайно пуснах този канал. Чашата преля, защото поздравиха деца с тази песен, не че не са я чували, но специално ги поздравиха точно с тази песен. Поздравявам гореизброените институции точно с тази песен, за да се уверя, че живеем в една и съща държава и че виждаме едни и същи неща, които се случват.
Песента сама по себе си не представлява проблем, не е по-различна от която и да е друга простотия, която се излъчва. Артистите в нея се барат и се мятат за пари, така както ние вършим своята работа, за да получим пари.
Проблем е обаче, че поздравяват децата с тази песен, сякаш ни се подиграват. Положението е толкова зле, че няма проблем да го направят дори по телевизията. Парите, които харчим, за да пазаруваме продуктите от рекламите, помагат за промиването на мозъка на нашите деца. Ние дори си плащаме, за да може децата да подражават на някакви объркани герои.
Проблем е, че няма какво да бъде контрапункт на тази песен, просто няма нищо друго или просто не го излъчват по телевизията или радиото толкова често. Проблем е, че когато бомбардират децата ни с тази помия, те няма какво друго да изберат: когато превключим канала, те ще видят чалга с две момичета с пластични операции, които се целуват и промотират секс за пари и за една нощ. Когато превключим канала, децата ще видят двама мъже, които се обичат и ще се оженят. Когато превключим канала, те ще видят същество от трети вид, което печели Евровизия. Лъвчето от Лайън Кинг издиша SEX, а на обложката на Аладин има пенис.
Когато едно нещо се натрапва и повтаря многократно, без да има контрапункт, а просто мълчаливо съгласие или одобрение, то се превръща в СОЦИАЛНА НОРМА, МОДЕЛ НА ПОДРАЖАНИЕ. СОЦИАЛНО ПРИЕМЛИВО СТАВА ДА СЕ МЯТАШ И ДА СЕ БАРАШ И ДА СЕ ДРУСАШ И ДА СЕ ПУКАШ.
Ако България е част от света и Риана е застанала гола в поза за забременяване, трябва да върнем голото дупе на Азис до Паметника на Левски, и то веднага.
Нека има простотия, за да се открояват хубавите неща, но не я валидирайте тази простотия и не внушавайте, че е модерна , за да я превърнете в стандарт.


Порои и гръмотевични бури се настаниха на Балканите
"Новинар"
Поройни дъждове, придружени от силен вятър, гръмотевици и на отделни места градушка, връхлетяха Балканите в началото на септември. Очаква се времето да остане нестабилно в следващите няколко дни. Нашата страна също няма да я подмине облачният и дъждовен вихър.
В сряда над България ще се лее дъжд с гръмотевици още от сутринта, обявени са оранжев и жълт код. Оранжев код е обявен в 8 области на Северозападна и Централна България заради интензивни валежи.
Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, София област, Ловешка, Габровска, Пловдивска и Старозагорска. В тези области очакваните количества дъжд за денонощието ще бъдат около 30-60 л/кв.м. За останалите 20 области в страната обявеният код е жълт заради обилни валежи. В областите на Югозападна и Южна България, включително в София очакваните количества дъжд за денонощието са 20-40 л/кв.м. На североизток и изток очакваните количества дъжд за денонощието са 15-30 л/кв.м. Ще духа умерен, временно силен вятър от изток-североизток. Валежите още от сутринта ще обхванат цялата страна. На места ще са придружени от гръмотевици. По-големи количества валежи се очакват да паднат в Западна и Централна България. Вятърът от изток-североизток ще се усили - ще е умерен, в Дунавската равнина и Източна България временно и силен. Температурите ще се понижат и преобладаващите максимални ще са от 21° до 26°, в североизточните райони, където ще завали по-късно след обяд до 28°, в София около 21°.

 
Лондон затяга обръча около студентите от ЕС
„Телеграф”
Заемите на чужденците били „огромен товар” за британските данъкоплатци
Британското правителство обмисля да затегне правилата за студентите от ЕС, които получават безвъзмездни помощи или заеми, за да учат в университети в кралството. Лондон планира да затегне режима, тъй като статистиката сочи, че размерът на парите, давани за чужденци, се е удвоил само през изминалите три години.
Според изчисленията на властите учащите представляват „неоправдан товар” за данъкоплатеца.
Британски министри обявиха, че може да бъде удължен за пет години срокът, през който студентите, идващи от страни членки на ЕС, трябва да са живели на Острова, преди да получат правото да претендират за гарантирани от правителството студентски заеми и помощи.
Към момента европейските студенти имат достъп до пълната гама от финансова помощ след само три години в страната.
Мярката ще бъде обект на обществени консултации, преди да бъде реализирана. Тя има за цел да коригира отдавнашната аномалия, която дава на студентите далеч по-щедра финансова подкрепа от всяка друга държава в ЕС.
Плановете на правителството станаха ясни, след като бе публикуван доклад за средствата, за които претендират студенти от страни като Румъния, България, Полша, Германия, Франция и Ирландия за покриване на нуждите им.
 

"Ливърпул" удря шампионите със 128 лв. вход
"Стандарт"
Лудата нощ, в която "Лудогорец" стигна до лигата на богатите, ще влезе във всеки дом в Разград.
Шампионите пускат специална серия от продукти за фенове, които са запечатали историческия момент.
Естествено, най-сериозно ще бъде присъствието на героя от мача със "Стяуа" Козмин Моци. Ликът му ще грее на чаши, както и на шест вида тениски, на които той лови дузпите на сънародниците си от Букурещ. Цената е 24 лв., ще има всички размери.
В същото време стана ясно, че феновете на тима ще могат да влизат на "Анфийлд" за старта в Шампионската лига срещу 128 лв., което се доближава до най-скъпите билети за "червените". Срещата с "Ливърпул" е на 16 септември. На митичният стадион няма да има каса за български фенове. Пропуските ще се продават в базата на клуба в Разград, а друга част - в Лондон. Цените за привържениците на "Ливърпул" варират от 145 лв до 74 лв. В същото време "Лудогорец" обяви окончателно цените на билетите си за мачовете с "Реал", "Базел" и "Ливърпул". Хартийките ще се появят на пазара от 12 септември, но единствено за желаещите да гледат и трите срещи. Те ще се радват и на 5% отстъпка.
Цените за "Васил Левски"
"Реал" - 100 за "А", 60 за "лъвчетата" (б.р виражите на националния стадион), 75 за "В" и по 50 за "Б" и "Г"; "Базел"- 80, 40, 60 и 30 лв.; "Ливърпул" - 90, 55, 70 и 45 лв.


Откриха пещера Властелинът край Ракитово
"Стандарт"
Нашенец откри нова пещера и я нарече Властелинът. Георги Колев я открил в района на Бундев връх край Ракитово.
Пещерата е доста широка, първоначалните очаквания бяха да бъде с дълбочина 40-50 метра, но засега са открити около 20-30 метра. Съседната на нея наречена Бундевата пещера, която беше открита преди няколко години, беше с дълбочина около 25 метра, но сега пещерняците преодоляха някои стеснения и общата й дължина достигна около 40 метра, обясни Свилен Топчиев, председател на Сдружение "Суткя" - Ракитово пред Фокус. Той допълни, че двете пещери са вертикални, тип карстов сифон. Освен това пещерняците изследваха и водната пещера Тупаров чарк. Тя е много красива, а дължината й надхвърля 300 метра.