Мерки за по-голяма прозрачност на изборния процес обсъдиха на среща в Министерски съвет

Премиерът проф. Георги Близнашки беше запознат с работата на ЦИК и СЕМ при подготовката на разяснителната кампания

Мерки за повече прозрачност и публичност на подготовката на изборния процес обсъдиха на среща в Министерския съвет министър-председателят проф. Георги Близнашки и представители на Централната избирателна комисия (ЦИК) и на Съвета за електронни медии (СЕМ). На първата по рода си среща премиерът беше запознат с работата на двете институции при подготовката на разяснителната кампания за изборите на 5 октомври, както и с превантивната работа за качествен медиен мониторинг и превенцията на нарушения на изборния процес. ЦИК е готова от първия ден на кампанията да започне излъчването на разяснителните клипове за избирателите.

Постигнат бе и консенсус относно необходимостта от масовост на кампанията при стриктен контрол от страна на СЕМ. Като проблемни за ЦИК бяха откроени т.нар. скрити социологически проучвания в деня на вота, като Комисията ще бъде активна в противодействието на тази медийна практика.

От ЦИК подчертаха и отговорността на всички медии, не само на обществените, да бъдат ангажирани в разяснителната кампания за изборите. Комисията осъществява също така контрол по отношение на публикуването в законовите срокове на тарифите за предоставяните от медийните доставчици услуги.

Пред журналисти Мария Стоянова, член на СЕМ, коментира, че за първи път преди началото на предизборната кампания се провежда разговор в този формат и на такова равнище. „Сигналът от министър-председателя проф. Близнашки беше ясен – активност и особено внимание към младите избиратели в предстоящата кампания, като основната цел е масовост и информираност“, заяви Стоянова след срещата. „Ще се стремим и ще направим всичко възможно да има ред по време на предизборната кампания“, категорична беше Мария Стоянова.

СЕМ ще засили мониторинга по време на кампанията, а в деня за размисъл институцията ще бъде особено бдителна, за да не бъдат нарушени правата на избирателите. По думите на члена на СЕМ, поуките от „Костинброд“ са направени и аналогичен случай няма да се повтори.

Заместник-председателят на Централната избирателна комисия Мария Мусорлиева на свой ред беше категорична, че повторение на „Костинбродския сценарий“ е невъзможно, а ЦИК предприема сериозни превантивни мерки срещу нарушения в деня за размисъл.