Майки на протест заради наредбата за "биологичния отпадък"

Според нея бебетата, които не преживеят три дни, ще са със статут "биологичен отпадък"

Майки се вдигат на протест заради промяна в наредба от края на юли, приета от Министерството на здравеопазването, която задава нови критерии за това кога едно дете е родено живо и може да бъде признато за личност, и кога остава със статут "биологичен отпадък".

Според новото правило децата, които се раждат под 800 г и преди 26-ата гестационна седмица, ще се считат за абортирани, дори и да са живи и да имат шанс за оцеляване. Живородените бебета, които не преживеят три дни, вече ще бъдат със статут "биологичен отпадък".

Майки, преминали през ужаса да родят недоносени бебета, искат да отпадне клаузата за тридневното преживяване, защото тя няма никакво логично обяснение, заяви за TV7 д-р Бояна Петкова от фондация "Макове за Мери".

"Родителите на децата, които преди можеха да вземат своето дете и да се сбогуват с него, както намерят за добре, сега вече няма да могат. Става дума за бебетата между 600-800 г и 22-26 гестационна седмица, те ще се водят абортен плод. Те ще са били живи при раждането си. На него му се полага каквото на всички живи. Не може да обясниш на родители, чието дете е родено живо, че то не е съществувало. При него се оказва, че то дори няма да е мъртвородено, според наредбата то ще се води "аборт", обясни д-р Петкова.