EVN реже главите на клиентите с нови цени

Животът

02-09-2014, 13:55

Снимка:

архив

Автор:

Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Дружеството иска поскъпване с 18 процента от началото на зимния сезон

EVN е внесла в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране искане за увеличение на цените на тока с 18 процента, съобщиха от дружеството. Скокът на цените е поискан точно от началото на зимния сезон - 1 октомври 2014 г.

От електроразпределителното дружество, както винаги се аргуменитират с големите си производствени разходи, скритите дефицити в системата, огромните инвестиции, които са направили в системата и прочие нарастващи харчове за доставката на ток. Според разчетите на компанията битовите клиенти в Югоизточна България трябва да плащат през зимата по 18 стотинки за киловатчас дневна тарифа и по 11 стотинки за нощното ползване на ток.

Припомняме, че през юни Пловдивският окръжен съд осъди дружеството и обяви таксата за незаконна така наречената "такса включване", както и рязането на тока без уведомление. Магистратите преустановиха прилагането на 11 от действащите разпоредби от общите условия на EVN. Решението на 27 юни беше взето по колективен иск, заведен преди година от пловдивското Сдружение за правна помощ на потребителите.

От EVN обжалват решението на съда и продължават да прибират по 19 лева такса за включване на тока и до днес, търдят ощетени потребители.