Руски танкове завзеха летището в Луганск

Двама американски сенатори поискаха САЩ да пратят оръжие на Украйна, с което тя да може да се отбранява

Украинските сили са били принудени да се оттеглят от летището в град Луганск след тежки сражения с проруските сепаратисти, съобщи Би Би Си. Представител на украинската армия заяви, че са били атакувани от руски танкове.

По време на битките сепаратистите успели да пленят 13 украински войници, а около 100 други били ранени, съобщи РИА Новости.

Сражения между сепаратистите и украинските военни се водят и в близост до международното летище в Донецк. Бунтовниците твърдят, че два украински взвода са се предали. На летището избухнал пожар. Проруските сепаратисти са обсадили крайбрежния град Мариупол и изчакват да атакуват. Оттам вече се изтеглиха наказателните отряди на олигарха Игор Коломойски. В града се намират само два наказателни батальона.

Украйна е започнала да прекъсва подаването на електроенергия към по-голямата част от Крим, съобщи ИТАР-ТАСС. Съветът на министрите на полуострова реши да се започне разгръщане на аварийната система за захранване, за да се справят със ситуацията.

Двама американски сенатори поискаха САЩ да пратят оръжие на Украйна, с което тя да може да се отбранява. Според председателя на комисията по външни работи в американския Сенат сенатор Робърт Менендес случващото се там е пряка руска инвазия.

Премиерът на Чехия Бохуслав Соботка заяви, че Украйна не е готова за членство в ЕС и НАТО. Той допълни, че нито една от страните членки не е предложила Украйна за приемане.