Експерти предвиждат стремглава кариера на Румяна Бъчварова

Тя ще е вицепремиер в бъдещия кабинет на Борисов

Експертът по социология Румяна Бъчварова бе шеф на политическия кабинет по време на управлението на ГЕРБ, а от началото на тази година стана и член на Изпълнителната комисия на партията. Според прогнозите, засега Бъчварова може да поеме министерството, което ще се сформира - на електронното управление. Освен за него тя ще отговаря и за държавната администрация, информира "Стандарт".

Почти сигурно е, че ГЕРБ ще закрие създаденото от правителството на Орешарски министерство на инвестиционното проектиране. Едно от основните неща, които кабинетът начело с Бойко Борисов ще направи, съгласно управленската програма на партията, е да продължи строежа на магистралите "Хемус" и "Струма", както и да въведе ТОЛ такса за пътищата у нас. Така таксите за коли, ТИР-ове и рейсове ще се изчисляват на базата на изминатите километри, а няма да се плаща за определено време. Сумите ще са различни за отделните превозни средства. ТОЛ таксите са средство за заплащане в цяла Европа.

Изданието коментира още, че трима от министрите в кабинета Близнашки - Румен Порожанов, Даниел Митов и Румяна Коларова, вероятно ще запазят постовете си във ведомствата. За самия служебен премиер Георги Близнашки пък има две възможности: да остане в следващ кабинет на Борисов, но като правосъден министър, или да стане посланик.

Ивайло Московски почти сигурно ще бъде назначен на предишния си пост - министър на транспорта. Делян Добрев ще е министър на енергетиката във ведомството, което най-вероятно ще се отдели от икономиката. Очаква се Томислав Дончев, който в момента е евродепутат, да отговаря за еврофондовете.

Постът вътрешен министър засега остава неясен, но в структурите на ГЕРБ се обсъждат две имена - на бившия заместник-вътрешен министър Веселин Вучков и на бившия председател на комисията по досиетата по времето на СДС - Методи Андреев.