Висока заплата само в София

В останалите градове се предлага основно нискоквалифициран труд

Продавачи, шивачи, готвачи, хора за преработвателната промишленост са най-търсени в електронната трудова борса на Агенцията по заетостта, сочи проверка на в. "Сега" в интернет страницата на Агенцията. Високо платени позиции се предлагат почти изцяло столицата, докато в останалата част от страната заявките са основно за нискоквалифициран труд.

Към края на миналата седмица в е-борсата има обявени близо 4500 свободни работни места, като броят им се променя постоянно. Активните профили на търсещите работа са много повече - 352 679. Според официалните данни към края на юли в бюрата по труда са регистрирани 347 249 безработни. Към същата дата обявените места за всички бюра по труда са били близо 13 000.

Столицата е единственото място, където могат да се намерят предложения за работа със заплата над 1000 лв. В останалите по-големи градове предлаганите заплати са до 800 лв., а най-често са в границата 400-700 лв. Има обяви за строители, готвачи, медицински и здравни специалисти. На минимална заплата се търсят и работници в преработващата промишленост. В Пловдив това са сред най-търсените служители. Още по-търсени се оказват обаче шофьорите на коли, автобуси и камиони.

Заради подготовката за предстоящата учебна година навсякъде има оферти и за учители.