Мошеник направи 5000 турци лордове и лейдита

Титлата много помагала при получаването на британска виза

От години в интернет се върти търговия с фалшиви шотландски благороднически титли, и никъде другаде тя не процъфтява така, както в Турция, пише в. „24 часа”, позовавайки се на „Дойче веле“. По данни на турските медии, в Турция вече има 5 000 лордове и лейдита.

Сделката е проста: който успее да си купи един квадратен фут шотландска земя, тутакси става “лорд”. Шотландската дума „laird“ (лерд) означава “земевладелец”, т.е. който стане собственик на шотландска земя, може официално да се нарече “лерд” или “лейди”. В интерес на клиента обаче “лердът” бързо се превръща в “лорд”.

Медиите в Турция се надпреварват да цитират предприемач на име Фарук Куртоглу, който се хвали, че на месец прави поне 500 продажби на благороднически титли. Ако той действително е продал 5 000 титли "лорд" и "лейди", както сам твърди, припечелените от него пари вече надхвърлят половин милион евро.

Междувременно новинарският портал CNNTürk разгада тайната на успеха на Куртоглу - титлата "лерд" много помагала при получаването на виза за Великобритания.