Овладяването на "синия език" куца заради топлото

От агенцията по храните уверили, че здравите животни ще бъдат ваксинирани



Докато не паднат температурите, е невъзможно да се овладее „синият език”. Това каза Бойко Синапов, председател на Асоциацията на животновъдите, цитиран от Фокус. „От информацията - как и по какъв начин преминава това заболяване в страната, ветеринарните власти ни уверяват, че докато не паднат температурите, е невъзможно да се овладее. Това е начинът, по който може да се справим с проблема. Ние продължаваме да пръскаме постоянно против комари. Щом застудее можем да кажем, че сме се справили с епидемията”, обясни Синапов.

Той добави, че вече три пъти са имали събрание на кризисния щаб, като на него коментират тези неща и от бранша се опитват всячески да бъдат полезни за овладяването на ситуацията.
„Ако преди 3 месеца се работеше по същия начин, може би щяхме да спрем разпространението на заразата в цялата страна и нямаше да сме в ситуацията, в която се намираме в момента”, заяви Синапов.

„Рано напролет трябва да сме установили къде и колко здрави животни имаме. Служебното министерство и от агенцията по храните ни увериха, че здравите животни ще бъдат ваксинирани против „син език”. Не бива да допускаме втори път грешката да не си ваксинираме животните, още повече като знаем, че вече сме имали огнища в цялата страна. Още от сега коментираме и обсъждаме ваксинацията на пролет”, посочи Бойко Синапов.