Обмислят глоби за неплатени здравни вноски

Според здравния министър трябва да се вземат спешни мерки

Идеята да се въведат глоби за хората, които не си плащат здравните вноски отново е на масата. Според министъра на здравеопазването Мирослав Ненков, това е една от крачките, които ще спасят системата.

В последния си отчет миналата година от „Пирогов" обявиха, че броят на неосигурените пациенти се е увеличил двойно. Всеки от тях струва на спешния институт между 1000 и 2000 лева. Загубите само на тази болница за година са над 1 млн. лева. Оттук и идеята на министъра - по-строги санкции за хората, които не плащат, и по-голяма отговорност от държавата, която според експерти също не е изряден платец.

От три години Йордан Велев е с неплатени здравни осигуровки, разказва Нова телевизия. Мечтае да намери работа. Най-вече, за да отиде на зъболекар. Хората като Йордан са около 400 000. И ако той няма с какво да плати здравната вноска, близо четвърт милион са тези които могат, но не искат да си плащат. Затова според здравния министър се налагат спешни мерки.

Според министъра крайно време е държавата да плаща повече за хората, които осигурява - децата, студентите, хората на социални помощи, затворниците, бежанците. Плаща за тях обаче здравна вноска от 4%, а не 8% - както всички работещи. По изчисления на Лекарския съюз, така към бюджета на Здравната каса ще се прибавят между 500 и 700 млн. лева. Идеята се подкрепя и от пациентските организации.