Борисов: Без автомагистрала „Хемус” няма шанс за Варна и за Северна България

Ще направим всичко възможно, за да спестим пари от Лот 3 на автомагистрала „Струма

“Без автомагистрала „Хемус” няма шанс за Варна и за Северна България”. Това заяви във Варна председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, който присъства на откриването на новия корпус на ОДЗ №24 „Иглика“ в града. Борисов допълни, че вчера е разговарял по темата с председателя на Европейската комсия Жан-Клод Юнкер по време на посещението си в Брюксел. „Магистралата трябва да започне да се гради, за да може да има присъединяване на големите градове. Това е добре за туризма, бизнеса и инвестициите. Това е добре за всички”, обясни Борисов.

„Ще направим всичко възможно, за да спестим пари от Лот 3 на автомагистрала „Струма”. Трябва да мине екологичната оценка и мисля, че оттам могат да се спестят около 600 млн. лева. Голяма част от тези пари могат да се прехвърлят за кофинансиране на автомагистрала „Хемус” с европейската солидарност, защото искам още веднъж да напомня, че за да можем да правим от бюджета тези детски градини, ние харчехме от парите за асфалт. Както стана популярно, само между 5 и 15% от бюджетните пари. Всички други се дават от немци, французи, холандци и т.н.”, посочи Борисов.

Той заяви, че ГЕРБ подкрепя идеята да се кандидатства за подпомагане от Фонд „Солидарност” на ЕС във връзка с наводненията. „ Ние не само подкрепяме, мисля, че ще стане. Особено ако се обедини варненският квартал „Аспарухово” с Мизия, Добрич, Килифарово, съм убеден, че ще стане”, заяви председателят на ГЕРБ.

На тържествената церемония по откриването на новия корпус на детската градина присъстваха и заместник-председателят на партията Цветан Цветанов, както и бившите министри в кабинета на ГЕРБ и депутати от 42-ото НС Лиляна Павлова, Десислава Атанасова и Милена Дамянова. След преустройството в детското заведение функционират две нови групи за 30 деца. „Преди няколко месеца направихме първа копка на ОДЗ „Иглика”, а днес сме щастливи, че в детското заведение вече са приети още 60 деца. Този ремонт стана факт, благодарение на средства, отпуснати от правителството на Бойко Борисов - 4 млн. лв., част от които бяха вложени тук и в новата пристройка на ОДЗ №11 във „Владиславово”, която открихме преди няколко месеца”, заяви кметът на Варна и областен координатор на ГЕРБ Иван Портних. По думите му през октомври предстои да бъдат открити още две нови градини. 180 деца ще постъпят в шест групи в новата градина на ул. „Д-р Железкова”. 150 пък ще бъдат приети след разширението на сградата на бившето частно училище „Малкият принц“. Така новооткритите места за децата на Варна стават над 1350, допълни кметът. Той анонсира, че идната година в кв. „Виница” ще бъде изграден нов спортен комплекс.