Трикове, които доста ни улесняват в кухнята

Става само с подръчни средства

Малки трикове, при това съвсем прости, помагат да се справим по-лесно в кухнята. Отстраняване на тежки миризми, тънкости в готвенето, рязане на продукти и запазването им по-дълго свежи, може да стане само с подръчни средства, без никакви усилия, пише 24 часа.

Лимони
След като се среже на две, авокадото много бързо добива кафяв цвят. Може да запазите месестата част зелена като я покриете с едно-две кръгчета лимон. Така авокадото ще има същия вкус и вид, все едно току-що сте го разрязали.
Сокът от един лимон ще се увеличи като количество, ако преди да го изцедите, сложите цитруса в микровълнова печка за 10-15 секунди.
Лимоните отстраняват и тежките миризми. Няколко резенчета, поставени в хладилника няма да позволят на рибата да вмирише останалите храни по рафтовете. Сокът пък пази ръцете от оцветяване при белене на пресни картофи.
Тук можем да добавим още един трик за премахване на миризмите. Влажна кърпа върху капака на тенджерата ще поеме не особено приятното ухание от готвене на зеле, което се разнася дори при включен силен абсорбатор.

Във фризера
Замразени малини, къпини или боровинки се използват вместо ледени кубчета за охлаждане на напитката. Плодовете освен, че запазват виното и коктейла по-дълго студени, придават и приятен аромат. Допълнителният плюс е, че не разреждате напитката с вода, както се получава при разтопяването на леда.
Някои рецепти за готвене включват и използването на чаша-две вино. За да не се налага всеки път да отваряте нова бутилка, подходете практично. Замразете някакво количество във формички за лед, така ще знаете, че винаги имате под ръка, когато ви се налага да прибягвате до него в кулинарните ви експерименти.

Помощ в рязането
Рязането на маслини, домати чери и грозде е досадно занимание, отнемащо доста време. Цяла купа с продукти могат да бъдат разполовени само с едно движение на ножа. За целта се слагат между два капака, взети от кутии за съхранение. Отгоре натиснете добре с ръка, но не силно, за да не смачкате доматите или гроздето и прокарайте ножа по средата.
Дръжките на ягодите се отстраняват без да цапате ноктите си и да ги режете. Вземете сламка и я напъхайте в ягодата по посока на дръжката, която ще бъде махната без да се нарушава целостта на плода.
Рязането на месо се улеснява, като преди това го поставите за 20-30 минути във фризера.

Банани
Аматьорите в кухнята едва ли са наясно, че бананите биха могли да заместят яйцата при приготвянето на крем. Цитрусовият плод се мачка на каша и се разбива с маслото и захарта, в случай, че сте забравили да купите яйца. По същия начин бананите влизат в употреба и при забъркването на сместа за палачинки.
За да не потъмняват тези цитруси е желателно да не се съхраняват в хладилника. На стайна температура издържат няколко дни, а за да сте сигурни, че ще ги запазите свежи, увийте дръжките им с прозрачно фолио.

Запечени филийки
Ако не разполагате с парти грил и не ви се включва фурната за два сандвича, използвайте тостера. На него също може да запечете филийки с кашкавал. Разбира се, това няма как да се случи при стандартната му употреба. Затова го сложете "легнал" на една страна и напъхайте сандвичите както при парти грила.

Сълзи от лук
Рязането на лук е сред най-неприятните дейности в кухнята. При някои домакини сълзите са толкова обилни, че прибягват до почти абсурдното използване на слънчеви или очила за плуване и водолазни маски. За да не давате повод за присмех сред близките си, срежете главата лук на две и я сложете за няколко минути в студена вода. Другият вариант е да я напъхате за кратко във фризера.

Чесън
Беленето на глава чесън може да стане и без да си играете с ножа дълго време. Натиснете леко скилидките с дъното на чиния, без да ги мачкате на пюре. След това ги сложете в пластмасова кутия и затворете с капак. Енергично я разклатете няколко пъти и люспите вече са отстранени.

Свежи подправки
Най-лесно е подправките да се приберат в хладилника или фризера. Не е тайна, че издържат по-дълго, ако се погрижите за тях като за букет цветя. За да изглеждат няколко дни като току-що откъснати, трябва да се сложат в чаша с вода. Вътре може да добавите също лъжичка лимонов сок и малко захар.