Вестниците в неделя, 31 август

Най-доброто от печата

31-08-2014, 08:31

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Война в земеделието за 700 млн. евро


"Труд"
Битка за разпределение на над 700 млн. евро от ЕС скара браншовете в земеделието. От двете страни на барикадата се оказаха животновъдите и производителите на плодове и зеленчуци, които трябва да си поделят тези пари от 2015 до 2020 г. И двата сектора искат да вземат 70% от сумата.
Парите се дават по схемата за “обвързана подкрепа”, която трябва да подпомага уязвими сектори. На година спорещите браншове ще трябва да си поделят по 118,6 млн. евро.
Ябълката на раздора - в последните дни преди оставката на кабинета “Орешарски” бившият министър на земеделието проф. Димитър Греков е изпратил за одобрение в Брюксел разпределение на сумата. То предвижда 33% от парите да отидат за сектор плодове и зеленчуци, а останалите 67% - за животновъдство. Разпределението бе публикувано от служебното правителство.


Орлин Горанов: Да се върнат казармата и униформите в училище!
"Труд"
Орлин Горанов е сред емблематичните гласове на родната музика и носител на множество награди, сред които и "Златен Орфей" за изпълнител през 1984 г.
Не случайно той беше поканен да бъде треньор в новия трети сезон на "Гласът на България".
Стартът на един от най-популярните и обичани тв формати у нас ще бъде на 21 септември по Би Ти Ви. В музикалното шоу Орлин ще покаже не само професионалните си познания, но и невероятното си чувство за хумор, с което често кара екипа да се превива от смях.
Въпреки че в момента кастингите за предаването текат в пълна сила, изпълнителят на "Светът е за двама" намери време за интервю пред вестник "Труд".


НАП обмисля: 35 000 българи с двойни осигуровки
"Стандарт"
Прагът за земеделците може да скочи до 420 лева
Осигурителните прагове на 35 000 българи може да се вдигнат. Предложението е на Националната агенция по приходите. Става дума за земеделците и тютюнопроизводителите, които сега могат да се осигуряват върху 240 лева.
От НАП обаче обмислят дали прагът да се вдигне до 420 лева, показва документ, с който разполага Нова тв. "Следва да се има предвид, че след влизането ни в ЕС земеделските производители могат да получават субсидии и друго подпомагане", е един от мотивите за исканото увеличение. Възможно е бизнесът, който по принцип бойкотира вдигането на минималните осигурителни доходи, да подкрепи идеята. "Като цяло нивата на осигуряване на самонаетите лица трябва да следват поне минимума за минимална работна заплата, тя е 340", каза Димитър Бранков от Българската стопанска камара.
Копирано от standartnews.com


Гришо прегази Села, среща белгиец в III кръг
"Монитор"
Григор Димитров стигна за първи път до третия кръг на турнира от Големия шлем US Open, след като записа поредния си рекорд – 40 победи за сезона. Той не само елиминира израелеца Дуди Села, но го направи по най-убедителни начин – с 6:1, 6:2, 6:2 за час и 29 минути. Това му осигури $105 090 от наградния фонд и 90 точки за световната ранглиста. Следващият съперник на първата ни ракета (в момента №8 в света) е белгиецът Давид Гофен, 56-и в ранглистата на ATP, който спря Жоао Соуса (Пор) с 6:4, 6:2, 6:0. Коментаторите твърдят, че Гофен е в страхотна форма, защото е спечелил 27 от последните си 28 мача и е взел 3 титли от турнири „Чалънджър” и една (първа в кариерата му) на АТП тура в Кицбюел. Единствената му загуба пък е на 1/4-финалите миналата седмица в Уинстън Салем от Йежи Янович (Пол), който победи и Гришо на старта в Синсинати. Гофен обаче не е срещал тенисист от класата на Димитров този сезон, а от минали години има 3 загуби от него. Ако преодолее и този съперник, Григор ще играе на 1/8-финалите срещу победителя от френския мач Гаел Монфис – Ришар Гаске.


Морето на половин цена
"Монитор"
Цените на нощувките по морето през септември са драстично намалени, а на места собствениците на квартири и малки семейни хотелчета са готови да посрещат гости на полови цена в сравнение с предходните два месеца, показа проверка на „Монитор”. В края на сезона стая при баба във Варна може да се намери и за 12 лева за двама, с три лева отгоре излиза нощувка със закуска, ползване на басейн, шезлонг и чадър в Приморско за един човек.
За 19 лв. малките хотелчета в градчето предлагат и вечеря като обещават и ползване на фитнес. Важно уточнение има в повечето оферти, които правят нашите хотелиери – храненето е на блок маса. За повечето клиенти това не е кой знае каква забележка, но препатилите знаят, че когато гостите са малко, домакините предпочитат да им предложат чиния със закуска, която често се състои от три парчета салам изрязани с лазерен нож, малко кашкавал, през който се чете вестник, смачкан домат и парченце млечен продукт с палмово масло.
33 лева е най-евтиният ол инклузив в България, който се предлага в момента в сайтовете на туроператорите. Офертата е от хотел в комплекса „Св. св. Константин и Елена” и може да се ползва до края на месеца, като намалението от обичайната цена е с 63 %.


Чака се масово теглене на бързи заеми
"Преса"
 Бум на бързи кредити очакват фирмите, които ги раздават, в следващите 10 дни. Преди първия учебен ден в последните години домакинствата все по-често прибягват до този тип скъпо финансиране, за да осигурят всички пособия за децата си, разказаха пред „Преса“ от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране.
„Ежегодно между 10 и 15 септември има сериозен наплив за заеми“, обясни Неделчо Спасов, председател на организацията. В масовия случай родителите вземат по 500 лева, за да купят на децата си чанти, учебници, тетрадки и други пособия. След отпускарския сезон за много семейства това е най-достъпният начин за осигуряване на свежи пари, обясни Спасов. Най-често срокът, за който се връщат кредитите, е от 3 до 4 месеца.
Раздадените дребни заеми с малък срок на връщане са за 1,495 млрд. лева.
Междувременно фирми за бързи кредити предупредиха, че след 20 септември се очаква незаконни лихвари да залеят пазара. Причината е, че след тази дата небанковите дружества вече трябва да имат минимум 1 млн. лв. собствен капитал. От асоциацията обясниха, че очак­ванията са около половината от 200-те фирми на пазара да не успеят да отговорят на новото изискване. Те би трябвало да спрат работа. Опасенията обаче са, че част от фирмите ще продължат дейността си нелегално, обясни Спасов. Според него тези компании ще раздават кредити с космически лихви, които законът не разрешава. Отчаяни хора обаче пак ще прибягват до услугите им. Според ограниченията лихви и такси над 50% не са разрешени.


Партиите пестят пари за вота заради Мизия
"Преса"
 Пострадалата от потопа Мизия може да се превърне в център на предизборната надпревара, защото всяка от парламентарните партии е готова да се втурне да помага на бедстващите в следващия месец до изборите. ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака“ дадоха заявки, че ще спестят от харчовете си за агитация, за да помогнат на хората без покрив.
„Ще ограничим средствата за предизборната кампания и агитация и ще ги дарим за нуждаещите се в Мизия. Призовавам и останалите партии да направят същото, да ограничат концерти и агитации и да дарят пари на нуждаещите се, например в Мизия, вместо да се заливаме с вода.“ Това каза вчера пред „Дарик“ лидерът на БСП Михаил Миков. Той най-вероятно имаше предвид зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов, който преди няколко дни прие предизвикателството „ледена кофа“ в полза на благотворителността.
Не е ясно каква сума ще спести левицата в полза на Мизия, но за последните си кампании тя ползваше и банков кредит.


Кристалина Георгиева няма да бъде Върховен представител на ЕС
"24 часа"
Кристалина Георгиева няма да бъде Върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи. Постът ще заеме италианския външен министър Федерика Могерини, информира Фокус.
На последното заседание на Министерски съвет, служебният кабинет реши да защити кандидатурата на Кристалина Георгиева за Върховен представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност на днешното заседание на Европейския съвет. Държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на Европейския съюз трябваше да номинират кандидати за нов състав на Комисията, председател на Европейския съвет и Върховен представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност.