Меркел пожела изборна победа на Борисов

Двамата обсъдиха мерки да не се допусне газова криза

Канцлерът на Германия Ангела Меркел пожела на Бойко Борисов успех на предстоящите предсрочни парламентарни избори в България. Това стана по време на среща между двамата в Брюксел в рамките на Срещата на върха на Европейската народна партия (ЕНП), съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

След доклада на президента на Украйна Петро Порошенко, Борисов и Меркел обсъдиха на четири очи ситуацията в Украйна и рисковете за България от санкциите на Европейския съюз спрямо Русия. Председателят на ГЕРБ и германският канцлер разговаряха още и за необходимите мерки да не се допусне газова криза в Европа през зимата. В края на срещата Меркел още веднъж поздрави Бойко Борисов и му пожела на предстоящите избори ГЕРБ да реализира същия висок резултат както на европейските избори през май.

След края на Срещата на върха на ЕНП, избраният за председател на новата Европейска комисия Жан-Клод Юнкер покани председателя на ГЕРБ Бойко Борисов на лична среща, за да обсъдят положението в България. Двамата разговаряха и за рисковете за българската икономика, туризма и селското стопанство след наложените от ЕС санкции на Русия. Юнкер и Борисов обсъдиха и ресорите на бъдещите еврокомисари като председателят на ГЕРБ защити пред председателя на новата ЕК качествата на българската кандидатура на Кристалина Георгиева за значим ресор.

По време на разговора между Борисов и Юнкер, към двамата се присъедини и председателят на ЕНП Жозеф Дол. Той от своя страна потвърди, че и по време на предизборната кампания ще бъде два дни в България, за да подкрепи ГЕРБ. По време на посещението си в България, председателят на ЕНП ще се срещне и с българските фермери, както обеща Бойко Борисов по време на срещата си с тях в четвъртък в сливенското село Самуилово.