Каролев: Няма драма в това, че ПИБ е получила ликвидна подкрепа от ЕК

Да не търсим проблеми там, където ги няма, заяви финансистът

Гледам някои „финансови разбирачи" по медийни форуми пак търсят под вола теле – този път по повод ликвидната подкрепа за банковата ни система разрешена от ЕК, пише в профила си във Фейсбук икономистът Владимир Каролев. В дните непосредствено след затварянето на КТБ възникналата банкова паника доведе до сериозно теглене на пари и от други български банки. И въпреки високата ликвидност на българската банкова система, за да осигури допълнително средства, ако паниката продължи и засегне и други банки, България поиска и получи одобрение от Европейската Комисия на 29 юни 2014 година схема за ликвидна подкрепа на българските банки.

Докато през 2014 много европейски банки минават през компютърни стрес тестове, ПИБ мина успешно през истински стрес тест в резултат на първоначалната паника след затварянето на КТБ и някои непремерени изказвания на политици. Както много други европейски банки ПИБ като платежоспособна банка (съгласно правилата за ликвидна подкрепа на ЕС такава получават само платежоспособни банки) получи временна ликвидност за срок от 18 месеца изтичащ на 31 декември 2015, като е предоставила необходимото обезпечение. Съгласно правилата одобрени от ЕК, ПИБ е изработила и предоставила план за управление на ликвидната помощ, който е предоставен на ЕК. Планът е разработен с помощта на една от водещите световни консултантки компании Bain & Co. предложена от EK. 

Временна ликвидна помощ след одобрение на ЕК са получили през последните години десетки банки в Европа. И няма никаква драма, че и българска платежоспособна банка е получила такава подкрепа. И че одобрената схема позволява и други български платежоспособни банки да се възползват при нужда от допълнителна ликвидност. Въпреки кризата с КТБ банковата ни система е много добре капитализирана и с висока ликвидност. Нека не си създаваме сами проблеми там, където ги няма и не се поддаваме на слухове на недобронамерени и/или некомпетентни „анализатори”, посочва още Каролев.