Учебната година започва нормално и в наводнените райони

Просветното ведомство превежда авансово парите за ремонт на училищните сгради, заяви министър Коларова

Дефицит от 26 млн. лева отчита Министерството на образованието. На фона на този недостиг възниква въпросът откъде просветното ведомство ще вземе пари за ремонта на училищата и нормалния старт на учебната година, особено в районите, които бяха засегнати от природни бедствия.

В пострадалите от наводненията Добрич и Варна, дори в Мизия, няма да има училище, което няма да отвори врати на 15 септември, каза в „Събуди се” по Нова телевизия министърът на образованието Румяна Коларова.

„Превеждаме им парите авансово, като се надяваме, че те ще бъдат възстановени максимално бързо от Комисията по бедствията и авариите, където има фонд, с който се компенсират тези разходи”, обясни тя. По думите на Коларова въпросните 26 млн. са „ясен недостиг”, който трябва да бъде компенсиран от допълнителни разходи.

„Разходите за образование на учениците и студентите не могат да бъдат засегнати от бюджетни съкращения”, увери образователният министър. „Парите, които превеждаме като делегирани бюджети на училищата, са сигурни”, категорична беше Румяна Коларова.

Министърът призна, че няма достатъчно пари за допълнителни дейности, за наука, за програмата за целодневна организация на учебния процес, за извънкласни дейности.