Бивши министри, генерали и Борислав Цеков в листите на БСП

Екс-здравният министър Таня Андреева е трета в листата във Велико Търново

Очаквано Кирил Добрев поведе листата на БСП в Габрово. Първото му място беше утвърдено на закрито заседание на Националния съвет на социалистите в петък, пише "Дневник".

В одобрените листи в трите софийски района попаднаха бивши министри, генерали и основателя и председател на Управителния съвет на Института за модерна политика Борислав Цеков. Цеков зае като представител на т.нар. гражданска квота неизбираемото 6-то място в 24-ти избирателен район в центъра на София.

Партньорството между Цеков и БСП не е изненада, защото двете организации си партнираха за енергийния референдум в началото на 2013 г., е шефът на института му Ивилина Алексиева стана председател на Централната избирателна комисия през пролетта. Цеков беше вече депутат от НДСВ през 2011 г., след това стана главен секретар на омбудсмана Гиньо Ганев, на миналите избори през 2013 г. участва със самостоятелни листи "Модерна България", но не успя. Цеков беше председател на инициативния комитет, издигнал Меглена Кунева за кандидат-президент, а сега попадна в друг комитет, който предлага журналистката Нора Стоичкова за кандидат от гражданската квота в листата на "България без цензура" на Николай Бареков.

На трето място в 24-ти район е бившият министър на регионалното развитие Десислава Терзиева след водача Стефан Данаилов и бившия депутат Георги Свиленски.

В най-големия 23-ти изборен район с 16 мандата на 4-та позиция е бившият началник на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков. Предшественикът му ген. Михо Михов води две листи на АБВ - в Бургас и Ямбол, а наследникът му - ген. Симеон Симеонов е водач на листата на ДПС в 24-ти район в София.

Златан Стойков също е представител на гражданската квота. Първоначално той трябваше да бъде осми в листата в 23-ти район, но пленумът го измести на 4-та позиция, а на осмо място остана представителят на партията "Български социалдемократи" на Георги Анастасов - Александра Христова. Самият Анастасов пък е втори в 25-ти изборен район в София след лидера на БСП Михаил Миков.

В 23-ти район водач е досегашният депутат Жельо Бойчев, следван от Стоян Мирчев - син на социолога Михаил Мирчев, и Петър Апостолов - лидер на социалистите в "Красно село". Георги Кадиев мина на 9-та позиция, макар че градската конференция го нареди на 8-мо място.

В 25-ти изборен район също влезе генерал от гражданската квота. На 8-мо място е ген. Стоян Стефанов от военното разузнаване. На трето място там е издателят на в. "Дума" и председател на движение "Русофили" Николай Малинов.

Бившият министър на здравеопазването Таня Андреева е трета в листата във Велико Търново. Там на последното 16-то място влезе и бившият шеф на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева, която дълго време залиташе към АБВ и Георги Първанов. Лечева ще разчита на преференцията.

Утвърдена е била и листата на БСП в Хасково, чийто водач е бившият зам.-министър на екологията Чавдар Георгиев.