Над 1000 евро глоба за автостоп в Румъния?

Санкциите целят пресичане на т.нар. платен автостоп, който подбива бизнеса на законните превозвачи

Румънското правителство иска да наложи солени глоби за автостопа, съобщиха местни медии. Законопроект в този смисъл се готви отдавна, но тази седмица правителството му даде зелена светлина.

Хората, които качват стопаджии, може да бъдат глобени до 5000 леи (над 1000 евро). Уточнява се обаче, че става дума за платения автостоп, при който пътниците дават на шофьора определена сума, макар и доста по-ниска от вземаната от законните превозвачи. Практиката е много разпространена в Румъния.

Проектът на министерството на транспорта вече е изпратен в парламента и предстои да бъде гласуван там. Той предвижда глоби между 1000 и 5000 леи за физически и юридически лица, които превозват хора, без да имат разрешително за това.
Мерките целят да атакуват нелегалния превоз на хора. Управляващите подчертават, че автостопът ощетява бюджета, тъй като намалява приходите от плащаните от законните превозвачи данъци и такси.

Румънската преса обаче критикува решението. Тя подчертава, че докато в редица други сфери на икономиката избягването на данъци и контрабандата достига тревожните размери, правителството се е взряло в покрайнините на селищата, където в края на седмицата студенти, ученици и хора с ниски доходи се качват на стоп, вместо да използват микробуси и влакове.