Надзиратели в затворите излизат на протест

Искат 24-часови смени и почивка от три дни

Въпреки срещите между Синдиката на служителите в затворите в България, шефовете на затворите и правосъдното министерство, до споразумение между двете страни не се стигна и надзирателите ще излязат на протест в понеделник.
Повече от месец те протестират символично с искане да бъде възобновен 24-часовият им работен режим.

Ресорният зам.-министър Марин Ванчевски не отхвърли твърдението, че служителите в затворите искат връщането на 24-часовият наряд, което им осигурява почивка от три дни - време, през което те могат да развиват собствен бизнес.

"Факт е, че искат да имат повече свободно време. Има и надзиратели, които живеят отдалечено от местата за лишаване от свобода, където работят, но европейските правозащитни организации държат 24-часовият наряд да го няма", обясни зам.-министър Ванчевски.
Той допълни, че основното искане на надзирателите е заплатите им да се изравнят с тези на останалите служители в системата на МВР, което може да бъде отразено в бюджета за 2015 г.

"В момента се правят разчети да се включат необходимите средства и с новия бюджет да се изравнят социалните плащания, които са в системата на сигурността", подчерта още той.
В понеделник, 1 септември, служителите на затворите ще излязат на протест пред Министерството на правосъдието. Към тях с писмо от днес се присъединява и най-големият полицейски синдикат в страната.

Същевременно правосъдният министър Христо Иванов даде срок от една седмица на началниците на затвори, за да проведат срещи с представителите на Синдиката на надзирателите в България и да се прецени дали може, като изключение, да се приложи 24-часов режим на работа на надзорно-охранителния състав. Това съобщават от правосъдното министерство, цитирани от БГНЕС.

"Очаквам да се постигне съгласие между синдикатите и ръководствата на местата за лишаване от свобода така че там, където има недоокомплектоване на служители или пък затворите са на отдалечено място, да се приложи по-гъвкав режим, включващ 24-часови смени", обяснява Иванов.

Министърът дал срок до края на месец септември, ръководствата на всички места за лишаване от свобода да предложат приоритети и стратегически цели за развитие на системата на изпълнение на наказанията до 2020 г., които да залегнат в бъдещите оперативни програми финансирани от фондовете на Европейския съюз.

Във връзка с влизането в сила на новия Закон за МВР, с който заплатите на служителите от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" се приравняват с тези на служителите в системата на МВР, Иванов изиска точен разчет за допълнителните средства за заплати и социални придобивки.