Пияни жени спъват делата за изнасилване

Само 24% от извършителите с присъди, жертвите не помнят какво се е случило

Статистиката на присъдите за изнасилване няма да се подобри, докато жените не спрат да пият толкова много, че да не са в състояние да си спомнят нищо от случилото се. Това заявява в интервю за "Дейли мейл" високопоставена английска съдийка от Оксфорд, която се пенсионира в началото на този месец.

Съдия Мери Джейн Моуът разказа, че е била председател на много съдебни заседания за случаи, при които жените, подали оплакване, са били толкова пияни, че дори съдийката самата не е разбрала какво точно се е случило. "В подобни процеси неизбежно се стига до думата на един срещу думата на друг, а вие трябва да сте сигурни какво точно се е случило", пояснява Моуът.

Според съдията, данните от националната статистика, че само 60% от делата за изнасилване стигат до присъди, се дължат преди всичко на липсата на убедителни доказателства. "Ще кажа също така, и ще бъда заклеймена, че го казвам, но статистиката на присъдите за изнасилване няма да се подобри, докато жените не спрат да се напиват толкова много", категорична е съдийката.

В Оксфорд през последните 18 години, статистиката сочи, че само 24 на сто от процесите за изнасилване стигат до присъда.

"Не казвам, че е правилно да се изнасили пияна жена, нито за момент не съм твърдяла, че е допустимо възползването от една пияна жена. Но съдийският състав бива поставено в положение, при което една жена казва: "Не мога да си спомня какво съм правила, не мога да си спомня какво съм казала, не мога да си спомня дали съм се съгласила или не, но знам, че не бих направила това". И когато съдийският състав се сблъска с подобно нещо, как се очаква да реагира?", пита съдийката.