Нова дирекция следи язовирите

Структурата ще заработи от 1 септември към екоминистерството

Единен орган, който да работи за защитата на язовирите, ще бъде създаден след 1 септември. Дирекцията "Критична инфраструктура - превенция и контрол“ е отговорност на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), съобщи пред БНР директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. Той очаква екоминистерството да внесе доклад за това в министерския съвет още тази седмица.

"Точно тя ще има за задача да контролира дейностите по превенция на критичните инфраструктури. Искам обаче ясно да бъда разбран, че контролът върху състоянието на язовирите не е наша задача. Това, че участваме активно, не ни прави основни играчи в цялата тази работа", добави Николов.

Предложението на „Пожарна безопасност и защита на населението“ е областният управител да съставя своите комисии, а те, след като констатират състоянието на язовира, да предадат актовете си на този контролен орган. Този орган вече има правомощията да предприема включително и превантивни мерки, а именно – забрана ползването на язовирния комплекс, принудителното му източване, принудителен ремонт.

"Не така обаче стои въпросът с контрола на дигите и състоянието на речните корита", припомни Николов. За речните корита отговорността е между кметовете на общини и областните управители. Във всички европейски програми за новия период са заложени текстове за превенция от бедствия.

По инициатива на доброволци от Варна, София, Велико Търново, Пазарджик в Главната дирекция ще бъде създадена Национална асоциация на доброволните формирования, заяви Николов.

"Досега са изградени около 105 доброволни формирования с приблизително 2400 члена – доброволци. В бедствените ситуации тази година имаше много хора инициативни, желаещи да помогнат. Малко обаче останаха повече от 5-6 дни. Тези малко, които останаха, бяха нашите доброволни пожарникари, обаче бяха неразпознаваеми. Поради това е и идеята да се сформира тази Национална асоциация", каза още Николов, цитиран от БГНЕС.