Шаламанов да обясни защо въвлече България в информационна война

За нас няма военна заплаха от случващото се в Украйна, смята Калфин

Министърът е този, който носи отговорност за подготовката на един документ. НАТО формира позицията си от националните позиции и в този смисъл България трябва да защити своята. Ние сме пълноправни участници и имаме правото на своята позиция. Това заяви пред Нова телевизия бившият външен министър Ивайло Калфин.

„Нека господин Шаламанов обясни защо въвлече България в информационна война с Русия. Преди да изчезне целия документ, в него се твърдеше, че конфликтът в Източна Украйна представлява военна заплаха за България. Къде я видя тази военна заплаха? Аз виждам заплаха за страната ни в енергетиката, чака ни студена зима. Но къде е военната заплаха? Ние не сме във война с Русия и за нас това, което се случва в Източна Украйна, не е заплаха“, подчерта Калфин. По думите му същността на твърдението, че сме във война, е проблем. „След остра реакция в медиите този текст изчезна от документа, преди да изчезне и самия документ. Къде г-н Шаламанов видя военната заплаха за България? Това означава, че или има опасност да бъдем нападнати, или ние би трябвало да участваме в мисия извън страната”, каза още Калфин.

Попитан смята ли, че България трябва да има позиция за случващото се в Украйна той отговори, че трябва да имаме позиция. „България не може да гледа от страни. Ако има нахлуване на руски войски в Украйна това е абсолютно недопустимо и българската позиция трябва да е свързана с това”, каза Калфин.

Позицията на АБВ е, че Русия не може да се дистанцира от случващото се в Източна Украйна. „Тя допуска руски граждани да участват в този конфликт и това е недопустимо”, категоричен беше той