Нови протести в четири града за отваряне на КТБ

Искаме стабилна банкова система, категорични са протестиращите

Гражданите ще протестират в София, Пловдив, Варна и Бургас от 18:00 часа днес. В София и Пловдив вложителите ще се съберат пред местните сгради на БНБ, а варненци пък ще протестират пред общината в града.

В София протести ще има и в понеделник, обяви пред Bulgariautre.bg Борис Михайлов от Организационния съвет на Фейсбук група „КТБalive“. По думите му, искането е едно и също – оздравяване и отваряне на КТБ, както и връщане на доверието към банковата система в България. Според него, никой в момента не иска да се ангажира със съставянето на конкретен план, а след 5-ти октомври вече ще е късно.

Михайлов подчерта също така, че обхватът на протестите ще се увеличава и в тях ще започнат да се включват все повече градове. Той се закани също така, че протестите няма да спрат, без да постигнат това, заради което са започнали: „Ще протестираме, докато КТБ не отвори. Нека компетентните органи съставят ефективен план за оздравяване, който ще удовлетвори вложителите и едновременно с това банката ще продължи да функционира нормално. Такова нещо не може да се случва в нито една европейска държава!”

Това са поредните протести с подобно искане. През август имаше още няколко демонстрации, на които излязоха стотици граждани с искане за отваряне на КТБ. Вложителите се заканиха, че ще протестират, докато молбите им не бъдат чути и „не се предприемат незабавни действия".