Губим милиони европари заради безхаберие

Усвояването на средства по европрограмите у нас е 50% при 64% за ЕС

Над 193 млн. евро може да загубим по европейските програми заради проблемите, които има с обществените поръчки и недобре работещата администрация. Това констатира пред журналисти служебният вицепремиер Илияна Цанова, която отговаря за средствата от Брюксел. На пресконференцията присъства още и земеделският министър Васил Грудев, представители на управляващите органи на различните програми и експерти.

Вицепремиерът конкретизира, че до края на 2014 г. трябва да бъдат разплатени средства в размер на 1.33 млрд. лв., а до момента са платени едва 449 млн. лв. Цанова посочи, че най-тежко е положението по спрените програми „Околна среда" и „Регионално развитие". По „Околна среда" плащанията са спрели още през миналата година, а по „Регионално развитие" в началото на тази, като това поставя под риск около 100 млн. евро. Другите средства са по двете земеделски програми - за развитие на селските региони и рибарството, където се очаква неразплатените средства да бъдат в размер на около 83 млн. евро.

Цанова заяви, че служебното правителство е заварило купища необработени документи - заявки за плащания, проекти и др., които са събирали прах в кабинетите на администрацията. Тя посочи, че някои от проблемите се наблюдават в управляващите органи на всички програми, което говори за системен проблем. Други пък били "грешки на растежа", защото страната ни за първи път усвоява средства от ЕС и някои неща се учат в движение. Това, което са направили от временното правителство, е да стартират плащанията по някои проекти, чиято документация е изрядна, така че да не се спира строителният сезон и да не се бавят заплатите на хиляди работници.

По думите на Цанова около 72% от всички инвестиции в публичния сектор у нас се правят със средства по оперативните програми, като страната ни е на 4-то място по този дял в целия Европейски съюз. В същото време усвояването на средства по тези програми е около 50% при средно за ЕС около 64%. Страни като Литва и Гърция например са успели да усвоят 80% от договореното по оперативните програми.

Земеделският министър Васил Грудев посочи, че в ДФ „Земеделие" в продължение на месеци не са обработвани проекти и "няма какво да върти колелото", т.е няма как да се плащат средства, когато няма одобрени проекти. Друг проблем е, че липсва сертифициращ орган към земеделските програми (това най-често е одиторска компания, б.р.). Грудев посочи, че обществената поръчка за избор на сертифициращ орган се е проваляла вече три пъти в рамките на година и половина. Това обаче ще бъде преустановено, защото до октомври правителството ще проведе такава поръчка, която вече ще завърши с избран одитор, закани се земеделският министър.

Той говори и за проблема с щетите, които търпят земеделците от наложеното ембарго от Русия. По думите на Грудев на 9 септември ще има заседание на съвета на земеделските министри в ЕС, което той е инициирал. На него ще бъде поставен въпроса за компенсациите на родните земеделци, които се очаква да бъдат пряко ощетени с около 5-10 млн. лв. Проблем според Грудев е това, че земеделците ще търпят щети, защото пазарът се очаква да бъде залят със стоки на европейски производители, които не са успели да реализират продукцията си на руския пазар. Това ще доведе до понижение на цените на плодове и зеленчуци, което ще окаже негативно влияние върху българския производител. По думите му страната няма как да спре този внос от ЕС, но може да поиска компенсации и заради очаквания дъмпинг на цените.