"Зара" пусна и изтегли от пазара детски фланелки с нацистка символика

Наподобява униформа от концентрационен лагер

Испанската верига модни магазини "Зара" изтегли от пазара детски фланелки, на които е изобразена жълта звезда с нацистка символика, предизвикала негодуванието на много родители, съобщават световните агенции.
Въпросният орнамент твърде напомнял звездата, която нацистите наложили да носят на евреите по време на Третия райх. Тишъртът представлява моряшка фланелка на сини и бели райета с огромна жълта звезда с шест лъча на гърдите.
От "Зара" се оправдаха, че дизайнът на дрехата имал за цел да имитира шерифските значки от времето на каубоите, увековечени в холивудските уестърни. Те често били позлатени и с шест лъча. "Оригиналният дизайн няма нищо общо с нацистките конотации, които бяха приписани на орнамента", заяви говорител на бранда. Но паметливи родители лесно направили асоциацията и с раираните фланелки и еврейската звезда, които концлагеристите трябвало да носят във "фабриките на смъртта" по време нацисткото управление в Германия.
От "Зара" признаха, че темата е доста чувствителна, извиниха се на клиентите си и оттеглеха от продажба въпросната детска колекция.
Испаският бранд е част от групата "Индитекс". Той си имаше неприятности и в миналото, през 2007 година, когато пусна в продажба бродирана чанта с пречупен кръст. Тогава от "Зара" се оправдаха, че не били забелязали нацисткия символ върху изделието, което им било предложено от външен доставчик.