Изборната търговия започна ...

Вече се купуват не само гласове, а и депутатски места

Истината лъсна, след като две от партиите, в преговорите си за коалиция, се изпокараха  именно заради финансов въпрос от такова естество.
Реформаторският блок е искал пари от Зелените за места в листите, стана ясно след като еколозите се отказаха от сътрудничество в изборите с РБ и пуснаха декларация с това твърдение на сайта си.

На практика 170 00 лева попречиха Реформаторско-зелената коалиция да се случи.
Зелените са отговорили, че досега с кампании на стойност по-малко от 20 000 лева са събирали около 27 000 гласа и ако имат 170 000 лева спокойно могат да направят успешна самостоятелна кампания, но ги нямат.
Зелените са направили сметка, че тези 27 000 техни гласа биха донесли 2 депутата в коалицията, а от РБ са им предложили само второ място в софийска листа и първо в неизбираема.

"Кандидат с шанс да влезе в НС трябва да заплати определена сума, за да бъде поставен на избираемо място в листата", казва пред offnews.bg съпредседателят на "Зелените" Борислав Сандов. От разговора с него става ясна и точната разбивка на сметката, поискана от  Реформаторите - 100 000 лв. за влизане в коалицията, 70 000 лева за второ място в София.

Разминаване е имало и при сметките колко от субсидията да се отчислява към Зелените. Пресмятайки 27 000 гласа по 10,80 лв. на глас, те са твърдели, че техният принос ще е около 270 000 лв. годишно, а Реформаторският блок е бил склонен да даде не повече от 55 000 лв. годишно. Запознати твърдят, че точно тук преговорите за коалиция са се пречупили и до сделка не се е стигнало.

"Субсидията се определя на база гласувалите за теб. Това, което ни беше казано като процент от субсидията, която ще бъде за "Зелените", беше подигравателно, защото говорим за 1.7%. Предвид, че електоралната тежест на "Зелените" в коалиция с "Реформаторите" спрямо миналите избори е около 8%”, коментира Борислав Сандов.

Ние от 6 години сме без субсидия. Другите партии без субсидията или без финансирането, което имат, нямаше да оцелеят. Докато "Зелените" ще оцелеят със или без субсидията. "Зелените" имат много по-дългосрочни цели и постигат своите каузи по един или по друг начин честно и справедливо. За нас не това е същественото. Отделно, ние субсидия ще имаме и при самостоятелно явяване. И тя ще бъде значително по-голяма дори и при постигането на 1%. Не е коректно от тяхна страна да се говори, че това е счупило преговорите. Факт е, че там се получи смях от наша страна, защото звучеше наистина абсурдно, но по никакъв начин не това е било препъни камъкът. Ние не можем да влезем в коалиция, в която няма да имаме нито един депутат. Да се налага да платим 150 000 лева и най-накрая да получим субсидия от 50,000 лева и това при положение, ако достигнем до 400 000 гласове подкрепа за РБ. Някак си не е много уместно. Не е коректно", заявява още Сандов.

Ето какво коментира по този повод пред offnews и говорителят в оставка на Реформаторите Радан Кънев.
"Нима някой мисли, че на избори може да се участва без бюджет. Не виждате ли колко евтин претекст е това. След 5-годишни опити за коалиция със "Зелените", всички от които аз съм водил за добро или лошо, мога да кажа, че проблемът е или идеологически, или манталитетен. Някакъв повод да се напуснат разговорите винаги се е намирал, а в случая това, че една кампания се нуждае от бюджет да се представи като морален проблем за мен е смешно. И съвсем категорично го казвам, толкова е очевидно. Предвид, че нито една от партиите в блока не разполага с бюджетни средства ние търсим дарения, за да можем да се явим на избори и някой да очаква, че ще се яви на избори без той да набира средства за кампанията, това за мен е крайно несериозен претекст.

Гроздан Караджов от Гражданския съвет на РБ отрича, че Реформаторите са поискали от Зелените 100 000 лева, за да влязат в блока. "РБ е поискал те да си поемат разходите по участието в изборите по начина и механизма, по който РБ със своето си споразумение го е уредил между всички субекти. Тоест след като те ще станат част от това нещо, би трябвало да са солидарни", казва Караджов.
Доколкото усетих счупването при тях дойде в това как щяла да им се разпредели субсидията. Имаха някакви очаквания да получат 8 до 10% от субсидията, която РБ би получил. Не мисля, че сумите за разходите са били пречката. Ние сме ги сметнали парите на базата на предишните избори. Аз не съм математик и не ги разбирам тия неща, но съм солидарно отговорен с колегите си и ви казвам, че съвсем честно е сметнато колко ще струва цялата кампания. И то доста скромно. На базата на това са направени някакви разпределения, които все пак са наши вътрешни разпределения. Зелените идват в последния момент и би трябвало да се съобразят с тези правила. Счупването на разговорите дойде, защото те искаха различен процент от субсидията. Тоест става въпрос за приходите.

Пазарлък явно е имало, а коалиция няма да има.
Положителното от тези преговори е, че на бял свят излизат истини, за които много от обикновените избиратели не знаят или просто не си дават сметка.
Дано само това не ги откаже да отидат да избиратените урни и да дадат гласа си за тази партия, в чиито идеи откриват своето мислене и виждне на нещата, които трябва да се случат в България.
А на т.нар. български политици явно трябва да напомним, че купуването и продаването на гласове е престъпление, купуването и продаването на депутатски места –също!