Скандално! Нова наредба променя критериите за жизнеспособно бебе

Така Здравната каса искала да си спести пари

Според нова наредба децата, които се раждат под 800 гр. и преди 26-ата гестационна седмица, ще се считат за абортирани, дори и да са живи и да имат шанс за оцеляване, информира в. „Дневник”. Наредбата създава парадокс, който разгневи много родители. Оказва се, че дори детето да се роди живо, но не оцелее поне три дни, също ще се счита за аборт и родителите му няма да имат право да го погребат.

Промяната в закона променя критериите за това кога едно дете е родено живо и може да бъде признато за личност и кога остава със статут "биологичен отпадък", гневят се родителите. Досега границата беше 600 гр. и 22 гестационна седмица. 

Т.нар. Наредба 12 е приета на 21-ви юли от Министерството на здравеопазването тихомилком и без това да бъде отразено от медиите. "Добре дошли в средните векове", написа по този повод д-р Бояна Петкова в публикация в профила си във "Фейсбук", която бързо се разпространи в социалната мрежа и освети новия проблем в здравното законодателство. Д-р Петкова е един от най-яростните защитници на правата на родителите с мъртвородени бебета.

Тъй като няма общоевропейско право, всяка страна сама определя критериите. Общата тенденция е границите да се занижават именно заради напредъка на медицината, затова и решението на българското здравно ведомство няма логика, смята основателката на фондация "Макове за Мери". В Германия например за потенциално жизнесопособно се смята бебе, родено с тегло над 500 грама и 23 г.с.

В позицията на Петкова е посочено още, че възможните причини за вдигането на границата у нас са преди всичко икономически. Грижите за тези деца са една от най-скъпите пътеки, покривани от Здравната каса. Разходите за тях възлизат между 3000 и 4000 лв., при това става дума за новородени, които нямат голям шанс за оцеляване.