Българин работи в епицентъра на ебола в Африка!

Отхвърля съветите да се прибере в родината

Българин, който у нас е доброволен морски спасител, от година работи във Фритаун, Сиера Леоне, където е едно от огнищата на смъртоносната болест ебола. Новината потвърди за в. "Труд" капитан Никифор Герчев, шеф на Сдружението за координация, търсене и спасяване на бедстващи хора по море БУЛСАР. Той категорично отказа да съобщи името на човека, който е пожелал да остане анонимен.

Българинът е от Бургас и работи в западноафриканската страна като мениджър “Морски операции” в британска рудодобивна компания. Същевременно продължава да е член на БУЛСАР и изпълнява международни мисии на сдружението.

Щом стъпил в Сиера Леоне, той се свързал с местната морска спасителна служба. Ръководил издирването на крушенци от лодка, сблъскала се с кораб в акваторията на Фритаун.

“Когато болестта ебола се разпространи в Сиера Леоне, бяхме сериозно загрижени за колегата и го молихме да се прибере, но той отказа. Обясни, че има мерки, които гарантират безопасност дори в епицентъра на епидемията. Той внася спокойствие и сред местния екип, с който работи. Горди сме, че е един от нас”, добави капитан Герчев.