Бизнесмен хвърлил око на Панагюрското златно съкровище

То принадлежи на държавата, категоричен е Божидар Димитров

Имам подозрения, че лицето, което се представя за наследник на Панагюрското златно съкровище всъщност работи за един пловдивски бизнесмен, който се надява, ако върнат съкровището- да го откупи на някаква ниска цена. Това каза пред Bulgariautre.bg  директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.
Той не посочи името на бизнесмена, но каза, че „в България всичко се знае“.

Божидар Димитров бе категоричен, че такава продажба не може да се случи. „Не може да стане такова нещо. Съдът три пъти отхвърля претенциите на Павел Цветанов, обявил се за наследник на съкровището. Всичко, което е в земята е собственост на държавата. Това е закон не само в България, а в целия свят. Неговите дядовци са получили тогава съответното възнаграждение, което се полага от закона при откриване на съкровище. И полученото възнаграждение е било много голямо за онова време. Няма никакво основание да предявява претенции“, заяви Божидар Димитров.
„Не допускам такава възможност. Ако това стане – значи няма държава.
Това може да стане само в територия, на която цели пълно беззаконие. Ние не сме територия, ние сме държава със съответни органи на властта, включително и съдебна власт“, каза още директорът на Историческия музей.

По повод взетите проби, които трябва установят автентичността на съкровището, експонирано в музея, той каза, че резултатите се очакват в началото на септември. Точният състав на метала обаче ще бъде класифицирана информация. Ако обявим колко манган, силиции и т.н. има в сплавта, на другия ден 200 българи ще почнат да правят Панагюрско съкровище.
Ще съобщим само съвпадат ли пробите и дали съкровището е автентично.
При транспортиране на съкровището мерките за сигурност са изключителни. Има шест линии на защита, независими една от друга.
Напролет, през април Панагюрското златно съкровище ще отпътува към Франция, за да бъде показано в Лувъра в Париж, каза още Божидар Димитров.