Иран ни върна осъден доживот за наркотици

В момента Живко Русев се намира в Софийския централен затвор

Осъденият на доживотен затвор в Иран за наркотрафик българин Живко Русев е върнат в България, съобщиха българските съдебни и дипломатически власти.Трансферът от Ислямска република Иран у нас на Живко Стефанов Русев е извършен на 26 срещу 27 август.

Живко Русев бе арестуван от иранската полиция на 20 септември 2008 година на паркинг в покрайнините на град Табриз, Ислямска република Иран. В управлявания от него товарен автомобил с български регистрационни номера бе намерено голямо количество хероин.

На 2 ноември 2009 година трети състав на Революционния съд на област Табриз, Ислямска република Иран, произнесе присъда "доживотен затвор" срещу Русев за неговото съучастие в контрабанда на 338 кг дрога. След обжалване от Главния прокурор на Иран, на 17 септември 2011 година присъдата "доживотен затвор" бе потвърдена с решение на втори състав на Революционния съд на област Табриз и влезе в сила.

В момента Русев се намира в Софийския централен затвор. Извършеният трансфер е осъществен при тясната координация и взаимодействие между Министерството на правосъдието, Прокуратурата на Република България и Министерството на външните работи, съобщиха от институциите.

Връщането на затворника у нас се смята за голям жест и акт на добра воля от странат на Техеран,  имайки предвид, че по онова време, пред посланика ни в иранската столица Пламен Шукюрлиев местните власти обяснили, че според закона всеки, хванат дори със 100 г хероин, автоматично се осъжда на смърт чрез обесване, независимо от националността му.

В периода на ареста на Русев в там бяха екзекутирани стотици хора.