Близнашки: Документът "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана" е оттеглен

„За последните 24 часа преодоляхме една мини криза”

Текстът на "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана" е твърде суров, начален и работен вариант. Това е становището на служебния премиер Георги Близнашки по проекта на България за позиция на предстоящото заседание на НАТО в Уелс.
„Днес на заседанието на Съвета за сигурност е бил оттеглен”, допълни Близнашки.
Близнашки посочи, че някои от моментите ще останат в окончателния текст, но по изготвянето се работи съвместно и с МВнР. „Бях строг, предупредих, че текстове, несъгласувани с премиера, не могат да се публикуват. Направени бяха бележки, ще има нов текст до началото на следващата седмица”, подчерта Близнашки и добави, че понеделник ще има извънредно заседание на Съвета по сигурност, където ще бъде изготвена позиция за основа за дебатите на срещата в Уелс.
„За последните 24 часа преодоляхме една мини криза”, коментира Близнашки.
Близнашки заяви, че всички трябва да участват в разговорите по тази тема и изрази съжаление, че това е дало повод за напрежение. „Работи се интензивно по новият вариант. Основните партии ще имат възможност да вземат отношение за него”, подчерта той.
„Не одобряваме бруталните действия на моменти на руското ръководство. И двете страни да се въздържат от крайни действия, да се отива към успокояване на напрежението в този регион, който е толкова близо до нашите граници. Не може от една конфликтна ситуация да се правят дългосрочни изводи за националната сигурност на страната”, заяви проф. Георги Близнашки и обясни, че въпроса трябва да бъде обсъден публично.