Оставки в ДКЕВР

Комисията не работи, заяви енергийният министър

В Държавната комисия за енергийно и водно регулиране са поискани оставките Боян Боев, Лиляна Младенова, Еленко Божков. Това заяви на брифинг след заседанието на Министерския съвет служебният енергиен министър Васил Щонов. „Ако зависеше от мен, бих поискал още оставки. Решенията и предложенията, които излизат от тази комисия са нареботещи на този етап”, заяви Васил Щонов.

„Ако видите във всички сектори на правителството, ние се стараем да назначаваме експерти. Провели сме разговори, питали сме ги каква е тяхната визия. Как може да оставим ценовата политика да се управлява от дългосрочно мислене и хора, свързани с държавни компании в миналото, където е имало”, коментира Щонов.

Той подчерта, че в енергетиката има хора, на които трябва да им бъде забранено да се връщат в този сектор десет години. Според Щонов те задълбочават ситуацията.
Вицепремиерът Екатерина Захариева уточни, че решение за оставките на Боян Боев, Лиляна Младенова, Еленко Божков ще бъде взето в четвъртък. „Дотам са стигнали безпрецедентните решения на ДКЕВР, че в писмо на ЕК да се посочва председателят поименно като пример за лошо политическо назначение“, каза още Захариева и допълни, че регулаторът прави политически изказвания. „Ние сме в нарушение на Третият енергиен пакет, ако регулаторът се изказва политически”, обясни Захариева.